*Nettavisen* Økonomi.

Venter med kredittpakke

Kristin kommer ikke med en kredittpakke for å hjelpe bedriftene før tidligst i februar.

14.01.09 16:24

- Det er for tidlig å si når en slik pakke eventuelt kommer. Men den vil komme etter regjeringens pakke den 26. januar, sier finansminister Kristin Halvorsen (Sv)

NA24 – din næringslivsavis

Onsdag ettermiddag møtte de fire opposisjonspartiene på Stortinget lederne av de tre regjeringspartiene på Statsministerens kontor for å diskutere regjeringens krisepakke som kommer 26. januar.

Det mest konkrete som kom ut fra dagens pressekonferanse i etterkant av møtet, var at finansminister Kristin Halvorsen signaliserte en ny pakke for å bøte på problemene bedriftene nå opplever når de skal skaffe seg finansiering. Obligasjonsmarkedet er satt helt ut av spill, og selv gode og lønnsomme investeringer er vanskelig å få finansiert for store bedrifter.

- Må vente
- Vi må vente på hva landene rundt oss, først og fremst de nordiske land, gjør for å bøte på dette problemet, før vi konkluderer. Danmark har signalisert at det kommer slike tiltak i begynnelsen av februar, sier Halvorsen, som også la mye vekt på at det var svært viktig at denne pakken ble innrettet slik at den faktisk fungerte.

Halvorsen ville ikke gå inn på detaljer rundt denne kredittpakken, heller ikke mer spesifikt når en slik pakke blir annonsert. Det eneste hun ville si var at tidspunktet for annonsering måtte man komme tilbake til.

Finansministeren kom også med en liten bemerkning til næringslivet som klager over manglende finansieringsmuligheter.

- Det er ikke alle bedriftene som nå klager over manglende finansieringsmuligheter, som ville fått slik finansiering for to år siden heller, sier Halvorsen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Bekymret for kostnadsøkninger
Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) sa det er svært viktig å innrette regjeringens krisepakke som kommer 26. januar slik at man ikke får kostnadsøkninger i bygg og anleggssektoren.

- Når det gjelder de store samferdselsprosjektene, er det en begrensning på hvor mange prosjekter vi kan sende ut samtidig, selv om de skal ut på anbud i hele EØS-området, sier Navarsete.

- Så dette taler for at den kommende krisepakken ikke blir så stor, og at det heller kommer flere porsjonsvise pakker?

- Det kan være et argument som trekker i den retningen, signaliserer Navarsete.

Men verken Stoltenberg, Navarsete eller Halvorsen ville på noe som helst vis inn på dimensjonene av den kommende pakken.

- I vårt budsjett som begynte å virke fra 1. januar har vi lagt inn 16 milliarder kroner ekstra. Det aller viktigste tiltaket er likevel rentereduksjonen som har gitt svært god drahjelp til norske eksportbedrifter gjennom en svært lav kronekurs, sier Stoltenberg.

- Ingenting nytt
- Dette var bare luftfekting fra regjeringen. Det er helt i det blå hva som kommer fra regjeringen, sier Siv Jensen, formann i Frp til NA24.

- Jeg respekterer at regjeringen bruker flertallet og ikke informerer opposisjonen, men man trenger ikke late som man inkluderer opposisjonen i arbeidet med denne pakken, sier Siv Jensen.

Når det gjelder kritikken fra Jensen om å ikke bli informert, stilte både Stoltenberg og Halvorsen seg undrende til den.

- Det kan virke som opposisjonen er mer kritiske på gangen enn de er i møtet, bemerker Halvorsen.

- Vi har en dialog med opposisjonen, og dagens møte ble brukt i hovedsak til å lytte til deres innspill. Så vil de se i pakken som kommer i januar, hvilke innspill vi har lyttet til. Men verken opposisjonen eller oss har sett meningen med reelle forhandlinger om en slik pakke, sier Stoltenberg.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag