NA24.no

Venter nytt superår

Daglig leder Anders Skar i Nordnet Norge nettmegler
Daglig leder Anders Skar i Nordnet Norge nettmegler (Nordnet)
Sist oppdatert:
2009 ble fabelaktig for børsspekulantene. Og de er posisjonert for videre oppgang.

Private aksjesparere reduserte aktiviteten sin på børsen, men fortsatte å nettokjøpe aksjer i desember.

Det viser statistikk fra Nordnet.

- Sammenlignet med november gjorde private aksjesparere og tradere nesten 20 prosent færre transaksjoner i desember. Aktiviteten i markedet falt selvfølgelig mest mot slutten av måneden på grunn av juleferie og færre handelsdager, sier daglig leder Anders Skar i Nordnet Bank, i en pressemelding.

Oslo Børs Hovedindeks steg 64,8 prosent i 2009 og 6,4 prosent i desember.

14,8 prosent av volumet
Private aksjekunder hos Nordnet, Netfonds, E-Trade og Skandiabanken gjorde 471.812 transaksjoner og omsatte aksjer for 34,9 milliarder i desember. Dette tilsvarer 19,6 prosent av antallet transaksjoner og 14,8 prosent av volumet på Oslo Børs.

Nordnet Bank var største megler på Oslo Børs målt i antall transaksjoner med en markedsandel på 11 prosent.

Posisjonert for videre oppgang
Nordnet-sjefen mener at den reduserte aktiviteten ikke er et tegn på at private aksjesparere er i ferd med å forlate markedet. I desember nettokjøpte nemlig private aksjesparere aksjer for 251 millioner kroner.

- Bare i november og desember har privatpersoner nettokjøpt aksjer for over en halv milliard. De private aksjesparerne er posisjonert for videre oppgang i aksjemarkedet, og som mange andre proffer og eksperter er de positive til børsens utvikling i 2010, forteller Skar.

RXT på listen
Og det var aksjene XACT Derivat BULL, Yara, REC, Reservoir Exploration Technology og RCL private aksjesparere nettokjøpte mest i desember.

- Det er første gang vi ser RXT på listen over de mest kjøpte aksjene. Aksjen falt mye i 2009, men kom med positive nyheter og signaler i desember, sier Skar.

Men ikke alle aksjer var like populære i desember. De private aksjesparere nettosolgte mest aksjer i Tandberg, XACT Derivat BEAR, Norwegian Property, Algeta og Marine Harvest.

- Listen over de mest solgte i desember bærer kraftig preg av gevinstsikring da alle med unntak av Xact Derivat BEAR har steget mye i 2009. Bear-fondet benyttes mer i kortsiktig spekulasjon og gir heller en indikasjon på hva privatpersoner tror om børsutviklingen på kort sikt, sier Skar.

REC mest handlet
Og de mest kortsiktige investorene i markedet gjorde flest transaksjoner i disse aksjene i desember; REC, Yara, Norsk Hydro, Seadrill, XACT Derivat BULL, Petroleum Geo-Services, XACT Derivat BEAR, Statoil, RCL og Sevan Marine.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere