*Nettavisen* Økonomi.

Venter på Kristin

Spenningen stiger før regjeringen legger frem sitt eget statsbudsjett i morgen. Sjekk ekspertenes forventinger.

NA24 har tatt en liten spørsmålsrunde hos makroekspertene i forkant av at den rødgrønne regjeringen i morgen legger frem sitt første ordentlige statsbudsjett.

NA24 - din næringslivsavis

Det er knyttet stor spenningen til om det er stramt nok, og hvilke krumspring Jens Stoltenberg & co har foretatt seg for å få endene til å møtes.

Store forventinger
Hvilke forventinger har du til statsbudsjettet i morgen?

- Som makroøkonom vil jeg jo si at viktigste er at budsjettet er stramt. Forhåpentligvis har norske politikere og velgere lært seg at det er klokt å føre en stram finanspolitikk i gode tider, for deretter å føre en slakkere finanspolitikk i dårligere tider. Men jeg har et godt håp om at det er en slags kollektiv fornuft i budsjettet i morgen, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Securities til NA24.

Balanse
Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR tror på økt oljepengebruk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: André Clark Utvik (TV 2 Nettavisen)

- Jeg venter et tilnærmet balansert budsjett, med noe større bruk av oljepenger enn i år, men med usikker inndekning knyttet til foreslåtte innstramninger i syketrygden. Det kan også komme en viss vridning i beskatningen over mot høytlønte. Jeg forventer også realvekst i veibevilgningene og kommunenes inntekter, men det kommer neppe sterkere vekst i offentlige utgifter enn i fastlandsøkonomien, sier Dørum til NA24.

Handlingsregelen blir nok overholdt, tror sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Morten Holm (SCANPIX)

- Jeg forventet et budsjett innenfor handlingsregelen. Men som vanlig blir det interessant å se hvilke krumspring de har foretatt for å får totalen til å se slik ut, sier Mork til NA24.

Bruken av oljepenger
Det har vært flere budsjettlekkasjer den siste tiden.Hvilke forhold er det mest spenning rundt, var det andre spørsmålet økonomene fikk.

- Selv er jeg mest opptatt av bruken av oljepenger. Blir budsjettet nøytralt, som signalisert, eller legges det opp til sprekk for å tekkes velgerne i neste høsts lokalvalg, sier Dørum.

Skattegrepene som er varslet har fått Jan Andreassen til å rynke på nesen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Terra-Gruppen AS)

- Det er disse skattereglene til aksjeselskapene, og spesielt for vår næring og våre kunder, så kan det påvirke meglerhusenes inntjening i 2007 og videre fremover, dersom ryktene om økt beskatning skal vise seg å stemme, sier Andreassen.

Skatteskjerpelser
Knut Anton Mork mener det mest spennende blir å se å hva slags skatter som skal heves.

- Jeg er spent på antatt skatteinngang utenom olje: Hvor mye av den siste tids oppgang blir klassifisert som syklisk og hvor mye strukturelt, det som da kan brukes, er jeg spent på. Et annet moment vil være om vi får den varslede oppgangen i arbeidsgivernes ansvar for sykelønn?

- Hvor kommer resten av skatteøkningen, kommer den fra matmoms, eller aksjeskatt, spør han videre.

- I det hele tatt blir det spennende å se i morgen hva kompromissene mellom regjeringspartiene går ut på, sier Mork til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag