NA24.no

Venter på oljelov i Irak

Sist oppdatert:
En ny irakisk oljelov er rett rundt hjørnet. Den skal blant annet løse striden med de kurdiske selvstyremyndighetene.

Det går frem av en artikkel i The Independent on Sunday som TDN Finans har gjennomgått. Ifølge et utkast av loven åpner den for produksjonsdelingsavtaler på minst 30 år, noe som er uvanligt langt i forhold til stardene ellers i oljeverdenen.

NA24 - din næringslivsavis

Utkastet som avisen har fått tilgang til stammer fra juli, men det skal ikke ha vært gjort større endringer i forhold til sluttforslaget. Det skal være rett før det blir fremlagt for det irakiske parlamentet.

Forslaget skal ifølge Independents kilder ha vært luftet med store oljeselskaper, amerikanske myndigheter og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Independent on Sundays kilder opplyser at det vil bli etablert regionale oljeselskaper som skal håndtere produksjonsdelingsavtalene, noe som ifølge avisen er med å løse striden med de kurdiske selvstyremyndighetene, skriver TDN Finans.

I tilelgg til å fastsette produksjosndelignsavtaler på inntil 30 år så skal oljeselskapene kunne beholde inntil 75 prosent av resultatet frem til de initielle utviklingskostnadene er dekket, og deretter 20 prosent, som ifølge avisen er det dobbelt av raten i «mer stabile land».

Oljeselskapene står fritt til å ta overskuddet ut avlandet skattefritt, men er objekt for en 12,5 prosent royaltyskatt.

Videre heter det at all uenighet med et utenlandsk selskap vil bli avgjort under internasjonale snarere enn irakiske forhandlinger, selv om det i et tidlig utkast ble vist til at ikke alle land aksepterer slike forhandlinger, melder TDN.

Les Independent on Sundays artikkel her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere