NA24.no

Venter prisras på hvete

Spår blåmandag for hveteprisen. Det kan gi billigere brød.

Bønder verden over har gledet seg over den største prisoppgangen på hvete siden 70-tallet den siste tiden. Så langt i år har hveteprisen steget med hele 78 prosent, og er dermed det landbruksproduktet som har steget mest i pris, melder Bloomberg News.

NA24 - din næringslivsavis

Nå gjør hvetebøndene seg klar for den største avlingen på 10 år, noe som vil dekke tilbudet og øke kornlagrene verden over. Forbrukerne håper selvsagt på at dette vil føre til lavere matvarepriser.

Venter prisfall
- Prisene vil falle 30 prosent, sier James Gutman i Goldman Sachs og får støtte av forvalter Pierre Martin ved DWS Investment. Begge har snakket med Bloomberg News. Og på råvarebørsen i Chicago posisjonerer nå hedgefondene seg for prisnedgang.

Heller ikke den legendariske forvalteren Jim Rogers, som spådde oppturen i råvaremarkedet i 1999, vil kjøpe hvete på dagens nivå.

- Hvete har gått rett opp i rundt ett år. Jeg liker ikke å hoppe på en buss i fart, sier Rogers til Bloomberg News.

Mer produksjon?
Men hvorfor har hveteprisen steget så heftig? I forhold til soyabønner og bomull har hvete aldri vært dyrere enn i dag. De økte prisene har også fått italienske forbrukere til å boikotte pasta og brød denne måneden, mens sørkoreanske storfebønder har redusert importen.

Men dette har bøndene som dyrker hvete forstått. De har økt produksjonen betydelig, noe som vil føre til økte lagre.

Dårlig vær
På råvaremarkedet i Chicago handles hvete med levering til 8,9250 dollar per bushel, eller 27,215 kilo mandag. Rekorden er på 9,1125 dollar per bushel. Elendig vær har ført til de laveste nivåene for hvetelagrene på 26 år, og prisoppgangen på hvete førte til oppgang i den amerikanske inflasjonen.

I 1973 steg også hveteprisene betydelig etter at feilslåtte avlinger tvang Sovjetunionen til å mangedoble importen.

Det forventes at bøndene i år vil øke jordbruksarealet avsatt til hvete med 3,3 prosent mer til neste år enn i år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere