NA24.no

Venter prissjokk på strøm

Sist oppdatert:
EUs klimamål vil koste flesk for norske forbrukere.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

EU er helt avhengig av norsk hjelp for å nå sine klimamål. Men det vil koste dyrt.

NA24 - din næringslivsavis

Innen 2020 har EU satt seg som mål at 20 prosent av deres energiforbruk skal komme fra fornybare energikilder. Målet innebærer en storstilt satsing på vindkraftverk.

Problemet er bare det at vindkraftverk er avhengig av at det blåser, og dermed trenger EU en reserveløsning for perioder uten vind: Norsk vannkraft, skriver Dagsavisen.

Svi i lommebøkene
- Strøm kan ikke lagres, men du kan lagre vannet du trenger for å lage strømmen, sier kommunikasjonsdirektør Kristian Pladsen i Energibedriftenes landsforening.

Norske vannmagasin skal derfor spare på vannet til det blir vindstille på kontinentet, noe som vil innebære friere flyt av strøm over grensen.

Som en konsekvens vil strømprisen stige mot europeisk nivå.

Mens dette vil føre til en vinn-vinn situasjon for miljøet og norske kraftverk som vil tjene på det, innrømmer Pladsen at det vil svi i lommebøkene til norske forbrukere.

- Satse på atom- og gasskraftverk
Fremskrittspartiet er skeptiske til ordningen, og mener heller Norge bør satse på å bygge ut atom- og gasskraftverk.

- Hvis vi skal forsyne Europa med regulerkraft, får forbrukerne problemer med mye høyere strømpriser, sier Frps energipolitiske talsmann Torbjørn Andersen.

I samtaler med EU
Miljøstiftelsen Bellona er allerede i samtaler med EU om problemstillingen og stiller seg positive. Det samme gjør Greenpeace, men understreker at det ikke må gjøres ukritisk.

Dagsavisen viser til fagbladet Elektro som skriver at EU vil komme med en konkret henvendelse til Norge i løpet av 2008. Det vil bety omfattende utbygginger på norske kraftverk. Store beløp må investeres i nye vannveier og kraftlinjer, og mange anlegg vil trolig bli utformet slik at vann kan pumpes tilbake til vannmagasinene igjen, når det er overskudd på strøm i Europa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere