NA24.no

Jarand Rystad spår krakk i skatteinntektene fra oljebransjen.
Jarand Rystad spår krakk i skatteinntektene fra oljebransjen.

Venter snarlig katastrofe for Norge

Sist oppdatert:
Tusenvis mister jobben og skatteinntektene dundrer i bakken, tror analytiker.

Den siste tiden har oljeprisen falt som en stein. På kort tid har prisen rast fra vel 115 dollar til nå 88 dollar per fat. 

For Norge vil nedturen være dramatisk. 

- Staten vil føle det på inntektssiden. Kontantstrømmen til staten fra norsk sokkel vil falle. Vi forventer en fortsatt lav oljepris de neste årene og avskrivningene vil gå videre oppover. Skatt og utbytte kommer derfor til å gå kraftig ned. I det korte bildet kan dette falle fra 360 milliarder kroner i 2013 til 240 milliarder kroner i 2016, sier Jarand Rystad til Nettavisen. 

Rystad er en internasjonalt anerkjent analytiker og gründer av Rystad Energy.

Må doble oljepengebruken
Får Rystad rett er det altså snakk om et fall på 120 milliarder kroner.

Til sammenligning er de mye omtalte skattelettene til Erna Solberg og Siv Jensen på 8,6 milliarder kroner.

Og enda verre kan det bli.

- Oljeprisen kommer til å være svak i to til tre år til. Det skyldes skifergassen fra USA som man ikke klarer å absorbere. Den økonomiske aktiviteten i Europe og Kina er også lavere enn ventet, noe som trekker ned på etterspørselssiden, sier Jarand. 

- Statens inntekter kan derfor falle enda mer. Legger man til grunn ett enda mer aggressivt oljeprisscenario nedover kan oljeinntektene falle under 200 milliarder kroner i løpet av få år, sier Jarand. 

Staten kan miste mer i oljeskatt enn hva finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg har foreslått å bruke av oljepenger til neste år.


Et fall på under 200 milliarder betyr at Erna Solberg må mer enn doble oljepengebruken fra nå budsjetterte 164 milliarder, bare for å dekke inn de anslåtte kostnadene. 

Tusenvis mister jobben
Nedturen medfører at tusenvis av arbeidsplasser også står i faresonen.

Siden den første oljen ble hentet opp fra den norske kontinentalsokkelen har petroleumsnæringen est ut til å bli landets mest lukrative.

Direkte og indirekte er det nå cirka en kvart million arbeidsplasser som er tilknyttet, hvor 170.000 jobber direkte med leveranser, inkludert oljeservice.

Rystad anslår at minst 5000-6000 av disse nå vil miste jobbene sine.

- Jeg tror det fort kan bli flere enn dette, før det blir bedre, sier han. 

Kinderegg av dårlige nyheter
I tillegg er det enda en dårlig nyhet på trappene.

Det er også varslet fra bransjen at det vil bli en kraftig nedgang i oljeinvesteringene.

Ifølge SSB skal disse falle med hele 42 milliarder kroner neste år.

Et slikt fall alene vil kunne føre til en vesentlig svakere vekst i fastlandsøkonomien, da oljeinvesteringene gir betydelige ringvirkninger.

Selskapene skuffer inn
Samtidig er det ikke slik at selskapene taper penger.

- Det er god verdiskapning i bransjen. Ser man på investeringene, driftskostnadene og organisasjonskostnadene utenfor lisenser og deler det på antall fat produsert, så kommer man på 38 dollar per fat i kostnader på norsk sokkel. Selv på dagens oljepris er det god butikk.

På den positive siden ser Rystad Energy for seg en økt oljeproduksjon på norsk sokkel frem mot 2020.

Mange prosjekter er under utbygging og det er et ufravikelig faktum at aktiviteten kommer til å bli høyere enn noensinne.

Her ser man at Norge nå produserer mer gass enn olje.

- Det kommer 15 nye plattformer på norske sokkel frem til 2020. Johan Sverderup-faltet står alene for fem stykker. Kun tre plattformer forsvinner. Totalt vil vi dermed ha 92 produksjonsplattformer på norsk sokkel i 2020. Vi går dermed mot rekordhøyt antall plattformer på norsk sokkel.

Også på riggsiden skjer det mer.

- Seks rigger vil gå ut av norsk sokkel, mens det kommer ti inn de neste årene. Det betyr en netto vekst de neste to årene som kan bety negativt press på ratene og bedre priser for operatørene. Da vil flere av brønnene få bedre økonomi og kanskje kom «in the money», noe som igjen vil øke aktiviteten.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere