*Nettavisen* Økonomi.

Venter spent på dommen

Over en million jobber kan ha forsvunnet i USA de to siste månedene. Nå sitter investorene på pinebenken.

09.01.09 13:10

Klokken 14.30 fredag ettermiddag norsk tid kommer det nye arbeidstall fra USA.

NA24 - din næringslivsavis

Disse tallene venter markedet nå i spenning på. Onsdag viste tall fra det private firmaet ADP at 693.000 stillinger var forsvunnet i USA den siste måneden. Dette var nær 200.000 mer enn ventet, og var med på å senke børsene kraftig.

Les også: Skrekktall fra arbeidsmarkedet

Dagens tall er de offisielle, og i forkant av disse er det en omfattende frykt for at tallene vil bli verre enn man venter. Dette var med på å senke de asiatiske børsene fredag og legger en klam hånd over de europeiske børsene.

Ifølge Bloomberg ventes det at antalle sysselsatte ha falt med hele 525.000 i desember, etter en nedgang med 533.000 i november. Samtidig ventes det at arbeidsledighetsnivået vil stige til 7,0 prosent fra 6,7 prosent.

Dermed vil sannsynligvis over en million amerikanere ha mistet jobben i løpet av de to siste månedene. Utvider vi til de fire siste månedene er tallet antageligvis hele 1,7 millioner.

Men det spørs om det stopper der. Tall fra Congressional Budget Office viser at man tror arbeidsledigheten kommer opp i hele 9,2 prosent i løpet av starten på 2010. Det vil i så fall være noe under nivået fra kriseårene 1981-82, da ledigheten var over 10 prosent, men ledighetsøkningen innebærer uansett at Barack Obamas planer for å skape tre millioner nye jobber ikke vil være nok for å redde arbeidsmarkedet og økonomien i USA.

Les også: - 4 millioner mister jobben

NA24 følger utviklingen tett, og vil raskt være ute med arbeidstallene fra USA i ettermiddag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.