NA24.no

Venter strammere arbeidsmarked

Sist oppdatert:
De neste dagene kommer det flere viktige makrotall. Størst spenning knyttes til utviklingen i arbeidsledigheten.

Onsdag kommer Statistisk sentralbyrå med tall for detaljhandelen og varekonsumet, mens Norges Bank offentliggjør tall for låneveksten fredag. Aetats statistikk for arbeidsmarkedet skulle egentlig kommet torsdag, men ble utsatt én uke.

Det er sistnevnte måling som kan gi det kraftigste utslaget.

- I denne omgang er utviklingen i arbeidsmarkedet mest avgjørende. Men for å få reaksjoner må vi se andre typer tall enn det vi har sett i det siste, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets til NA24.

Fallet fortsetter?
Siden 2003 har trenden i arbeidsledigheten snudd, og har de siste månedene falt raskere enn økonomene har ventet.

- Norges Bank har anslått at ledigheten vil ligge på 2,75 prosent i år og til neste år. Men vi er allerede på det nivået, påpeker Aamdal.

Dersom trenden fortsetter, kan det til syvende og sist resultere i at sentralbanksjef Svein Gjedrem skrur opp styringsrenten i en raskere takt enn tidligere signalisert.

- Arbeidsmarkedet strammer seg til, og det kan gi høyere lønnsvekst og høyere inflasjon. Det er årsaken til at Norges Bank vil heve renten, sier seniorøkonom Anette Einarsson i Nordea Markets til NA24.

Mens Nordea Markets tror antall helt ledige og på ordinære tiltak vil falle med 2.000 til 78.100 personer, har DnB NOR Markets anslått en nedgang på 1.900 til 78.200 personer.

Tror på lavere lånevekst
Målingen over låneveksten fra Norges Bank, som blir offentliggjort på fredag, er det ikke knyttet like stor spenning til som ledigheten.

- Sentralbanken har godtatt at kredittveksten er høy, mener Aamdal.

Både DnB NOR Markets og Nordea Markets tror låneveksten vil gå noe ned for februar. I januar var veksten i innenlandsk kreditt for husholdninger, ikke-finansielle foretak og kommuner hele 13,4 prosent.

- Vi tror kredittveksten i forrige måned vil ende på 13,2 prosent på årslig basis. Veksten avtar litt, men er fortsatt veldig kraftig, sier Einarsson.

Aamdal i DnB NOR Markets påpeker imidlertid at reaksjonene blir størst dersom låneveksten er langt lavere enn ventet. Og da er det i hovedsak kronekursen som vil bevege seg, ikke markedsrentene.

Usikkert tall
Detaljhandelstallene, som gir en pekepinn om forbruket, er ikke viet stor oppmerksomhet. Årsaken til dette er at tallene svinger voldsomt fra måned til måned.

Mens detaljomsetningen i desember falt 0,3 prosent fra måneden før, steg handelen med 2,7 prosent i januar. I februar tror de fleste makroøkonomene igjen på fall i omsetningen, på rundt én prosent.

Men i likhet med de andre målingene kan også utviklingen i detaljhandelen gi reaksjoner dersom avviket fra anslagene er stort.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere