*Nettavisen* Økonomi.

Venter svakere oljepris

Foto: (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Årets oljepris vil ikke nå fjorårets rekorder, ifølge analytikerne.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Analytikere forventer at oljeprisen, dersom det ikke inntreffer noe uventet, vil holde seg på mellom 55 og 60 dollar fatet i 2007, ifølge bbc.com. Men fjoråret viste at oljeprisens volatilitet raskt blir synlig når spesielle situasjoner oppstår.

NA24 - din næringslivsavis

I fjor ble oljeprisen utsatt for ekstreme svingninger. Det hele toppet seg på sommeren da konflikten mellom Israel og Libanon var på det verste. Dette, kombinert med sanksjonsfrykt mot Iran og geopolitiske uroligheter i Nigeria, sendte oljeprisen til ny rekord på nesten 80 dollar fatet.

Saddam skviser oljen
Etter rekordnivået raste imidlertid det sorte gullet i verdi og rundet av 2006 til omtrent samme pris som når det begynte. Mot slutten av fjoråret ble markedet også rammet av en sjeldent varm vinter som har fortsatt inn i det nye året. Dette, i tillegg til at det ikke ble noen opptøyer i Midtøsten etter at Saddam Hussein ble henrettet, sender oljen videre ned i år.

Et fat nordsjøolje selges nå for 60,68 dollar, som er en nedgang på 30 cents, på råvarebørsen i USA. Et fat olje tilsvarer 159 liter.

Ny gullalder
Fjorårets stadige oljesvingninger førte også til at flere investorer fikk øynene opp for metallet gull. Denne edle råvaren betegnes ofte som en sikker investeringshavn når det er stor usikkerhet i oljemarkedet. Dette førte til at gullprisen i fjor opplevde store svingninger. På toppnivået i mai var prisen på hele 732 dollar for en unse, og gullet endte året med en stigning på hele 23 prosent.

Dette er imidlertid vesentlig mindre enn hva tilfellet var for andre edle råvarer som sølv som klatret med 46 prosent og kopper som steg med 41 prosent. Men selv om det nå signaliseres at oljeprisen kan ventes noe lavere enn dagens nivå tror ikke investeringsbanken J.P. Morgan at gullrallyet er over.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ian Hendersom, som leder J.P. Morgans porteføljegruppe, mener at prisen på gull kan stige til 800 dollar per unse i år. Henderson mener at oppgangsyklusen vil fortsette i råvaremarkedet med fortsatt god vekst i nye økonomier som India og Kina. På den annen side så ser ikke J.P. Morgan en større vekst i gullproduksjonen enn omkring 20 tonn i år.

En unse gull tilsvarer 31,1035 gram og omsettes for rundt 638 dollar på råvarebørsene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag