*Nettavisen* Økonomi.

Venter svakeste tall noensinne

Tror at amerikanernes handleentusiasme er på frysepunktet.

24.02.09 13:16

Tirsdag kommer stemningsrapporten blant amerikanske forbrukere. Consumer confidence-tallene måler stemningen og sentimentet blant amerikanske forbrukere, og er en meget viktig pekepinn på hvordan forbruket vil utvikle seg i USA.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Det er forventet et fall i forbrukertilliten i februar, noe som vil føre indeksen til det aller laveste nivået noen gang målt. Dette sender et utvetydig signal, om analytikerne får rett, at forbruket vil falle videre ettersom arbeidsledigheten stiger.

Svak tillit
Indeksen som sammenfatter forbrukertilliten er ventet å ende på 35, fra 37,7 i januar, melder Bloomberg News som har samlet inn estimatene fra 69 økonomer til sin sammenstilling.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Det kommer også tall tirsdag som er forventet å vise at de amerikanske boligprisene vil fortsette å falle. Dette er heller ikke godt nytt for den jevne amerikanske forbruker.

25 prosent ned siden toppen
Boligprisene er ventet å falle 18,3 prosent i de 20 største byene i de tolv månedene frem til desember i fjor. Dette er det største fallet siden statistikken, som utarbeides av S&P og Case-Shiller, startet i 2001. Bloomberg News skriver at boligprisene i USA, dersom anslagene slår til, vil ha falt rundt 25 prosent siden toppen i 2006.

Dette er ikke godt nytt. Flere mener at man ikke vil klare å stoppe den elendige utviklingen i den amerikanske økonomien før fallet i boligprisene stopper opp.

Hva får Obama til?
Det er nemlig det store spørsmålet som investorer og arbeidstakere verden over stiller seg. President Obama har så langt lansert en rekke pakker for å stimulere økonomien.

Barack har sagt at planene enten vil redde eller skape millioner av arbeidsplasser, og han har lansert planer som skal hindre at den økonomiske kollapsen vil tvinge flere ut av sine hus. Håpet er at dersom man klarer å hindre tvangsauksjoner så vil prisene ikke falle så voldsomt, og at sikkerheten til finansinstitusjonene, som ligger i det amerikanske boligmarkedet, holder seg.

- Den primære driveren er arbeidsmarkedet og det har blitt stadig dårligere veldig raskt, sier Nigeld Gault som er sjeføkonom hos IHS Global Insight til Bloomberg News.

Forrige uke signerte Obama en lov på 787 milliarder dollar som inneholder alt fra skattelette til voldsomme investeringer på infrastruktursiden.

De viktige tallene kommer klokken 16.00 norsk tid. Få dem med deg på NA24 iMarkedet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.