Gå til sidens hovedinnhold

Venter svar om to uker

Svend Egil Larsen og Peder Veiby venter på dommen fra Høyesterett.

- Denne saken gjelder markedsmanipulasjon, sa statsadvokat Tor Henning Rustan Knudsen i Høyesteretten tirsdag, ifølge E24.

Han gjennomgikk aktoratets side av den såkalte «robotsaken» mot Svend Egil Larsen og Peder Veiby.

Dømt - frifunnet -ny sak
Larsen og Veiby ble i 2010 dømt for brudd på Verdipapirlovens forbud mot markedsmanipulasjon, der de to daytraderne hadde tjent penger på å handle mot et dataprogram, en såkalt aksjerobot, hos et internasjonalt meglerhus. Saken ble anket til lagmannsretten, og i fjor høst fortkastet Borgarting Lagmannsrett dommen og frifant begge.

Statsadvokaten anket imidlertid saken til Høyesterett, og duoen ble pålagt å møte opp personlig denne uken.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

- For at markedet skal fungere, er det helt avgjørende at de kursene som omsettes på børsen, speiler reell markedsverdi. Er kursene manipulert, mister investorene tilliten til markedet, fortsatte statsadvokaten tirsdag.

- Uskyldig
Veibys advokat, Anders Brosveet, sa til NA24 før saken startet i Høyesteretten at det hans klient og Svend Egil Larsen har gjort, er tillatt og i samsvar med markedets interesser.

- For at reelle ordrer skal være ulovlige, må de villede og kommunisere en løgn, eller bruke økonomiske muskler for å skape en utilbørlig tvangssituasjon for andre aktører. Det er ingen elementer av løgn eller utilbørlig tvang i det de har gjort, sa han.

- Skyldig
Statsadvokaten deler ikke Brosveets synspunkt.

- Det finnes mange måter å manipulere markedet på. Fellesnevneren er at de forstyrrer markedet, og da er det manipulasjon. Uavhengig av metode. Spørsmålet er ikke om det foreligger tap for motparten, tapsmanipulasjon, men markedsmanipulasjon.

- Det er ikke de tiltalte som direkte påvirker kursen, men de har handlet på ordrer som ligger i markedet. Formålet har vært at den transaksjonen skal føre til kursendring, som skal føre til en annen transaksjon. Det som er markedsmanipulasjon, er at man handler for å påvirke aksjekursen, sa statsadvokaten ifølge E24.

Gjennomgangen i Høyesteretten fortsetter i dag, onsdag. Dommen er ventet å falle om rundt to uker.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget