NA24.no

Venter svar om to uker

(Scanpix/Privat/Montasje)
Sist oppdatert:
Svend Egil Larsen og Peder Veiby venter på dommen fra Høyesterett.

- Denne saken gjelder markedsmanipulasjon, sa statsadvokat Tor Henning Rustan Knudsen i Høyesteretten tirsdag, ifølge E24.

Han gjennomgikk aktoratets side av den såkalte «robotsaken» mot Svend Egil Larsen og Peder Veiby.

Dømt - frifunnet -ny sak
Larsen og Veiby ble i 2010 dømt for brudd på Verdipapirlovens forbud mot markedsmanipulasjon, der de to daytraderne hadde tjent penger på å handle mot et dataprogram, en såkalt aksjerobot, hos et internasjonalt meglerhus. Saken ble anket til lagmannsretten, og i fjor høst fortkastet Borgarting Lagmannsrett dommen og frifant begge.

Statsadvokaten anket imidlertid saken til Høyesterett, og duoen ble pålagt å møte opp personlig denne uken.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

- For at markedet skal fungere, er det helt avgjørende at de kursene som omsettes på børsen, speiler reell markedsverdi. Er kursene manipulert, mister investorene tilliten til markedet, fortsatte statsadvokaten tirsdag.

- Uskyldig
Veibys advokat, Anders Brosveet, sa til NA24 før saken startet i Høyesteretten at det hans klient og Svend Egil Larsen har gjort, er tillatt og i samsvar med markedets interesser.

- For at reelle ordrer skal være ulovlige, må de villede og kommunisere en løgn, eller bruke økonomiske muskler for å skape en utilbørlig tvangssituasjon for andre aktører. Det er ingen elementer av løgn eller utilbørlig tvang i det de har gjort, sa han.

- Skyldig
Statsadvokaten deler ikke Brosveets synspunkt.

- Det finnes mange måter å manipulere markedet på. Fellesnevneren er at de forstyrrer markedet, og da er det manipulasjon. Uavhengig av metode. Spørsmålet er ikke om det foreligger tap for motparten, tapsmanipulasjon, men markedsmanipulasjon.

- Det er ikke de tiltalte som direkte påvirker kursen, men de har handlet på ordrer som ligger i markedet. Formålet har vært at den transaksjonen skal føre til kursendring, som skal føre til en annen transaksjon. Det som er markedsmanipulasjon, er at man handler for å påvirke aksjekursen, sa statsadvokaten ifølge E24.

Gjennomgangen i Høyesteretten fortsetter i dag, onsdag. Dommen er ventet å falle om rundt to uker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere