NA24.no

Venter turbulente børsuker

Foto: Per Ervland
Sist oppdatert:
Analytiker Stig Myrseth spår tøffe tak på Oslo Børs i tiden fremover. Sjekk Orions favorittaksjer.

Analytiker Stig Myrseth i Orion Securities venter at aksjemarkedet vil få det turbulent i tiden fremover, og at det er noe uklart i hvilken retning Oslo Børs skal de neste ukene. Likevel er meglerhuset positive på noe lengre sikt, selv om det er noen mørke skyer på himmelen.

Svak dollar
Rente- og inflasjonsfrykten vil fortsatt prege de globale markedene og Orion tror markedet vil fortsatt være nervøst helt til økonomiske rapporter viser at prispresset er på retur.

NA24 - din nye næringslivsavis.

- Miksturen av stigende renter og høye energipriser har begynt å bite, og en avmatning i det private forbruket i USA er innledet. Styrken til avkjølingen kan imidlertid vanskelig vites med sikkerhet på forhånd, og faren er at konjunkturene svekkes så mye at selskapsresultatene rammes. Dette tilkjennegir at inflasjonsfrykt fort kan erstattes av konjunkturbekymringer, skriver Orion i sin morgenrapport.

Kinesiske myndigheter søker å dempe investeringsveksten, spesielt i eiendomssektoren, og dette er en trussel mot råvaremarkedet ettersom bygg- og anleggsbransjen er en storforbruker av råvarer.

Samtidig trekker Orion frem den svake dollaren og advarer mot at dette kan få negative konsekvenser for omsetning og marginer for en rekke av børslokomotivene på Oslo Børs.

Ikke bare negativt
Myrseth & Co i Orion tror ikke at de kun vil være dårlige nyheter for Oslo Børs i tiden som kommer. Mange av de negative faktorene de ramset opp er kjente og allerede i stor grad inndiskonterte og Myrseth tviler på at nedsiden er stor.

Flere signaler kan tyde på at Oslo Børs kan løfte seg fra dagens nivåer godt hjulpet av geopolitisk uro og selvfølgelig utsiktene til fortsatt høy oljepris.

- Langrentene har rullet over og ned, og dette representerer en viktig kilde til stabilitet i globale finansmarkeder, skriver Orion i sin analyse.

- Vi venter ingen dramatisk oppbremsning i verdensøkonomien og formoder også at inflasjonspresset vil reverseres så snart veksten avtar noen hakk i USA. I så fall er det fundamentale bakteppet for aksjer fortsatt fordelaktig samtidig som det er duket for en snarlig pause i de amerikanske rentehevningene.

Venter nye rekorder
Orion er ikke bekymret for at oljeprisen vil bli rammet av lavere eiendomsinvesteringer, selv om dette er en trussel mot råvaremarkedet.

Meglerhuset venter dessuten at kinesernes bilbruk vil gjøre at det er lite nedside i kinesisk oljeimport og at den ustabile politiske situasjonen i Midt-Østen vil bidra sammen med den kommende amerikanske orkan-sesongen til å legge et gulv under oljeprisen på et høyt nivå.

- Med en 2006-P/E på høyt 8-tall i Hydro og Statoil er vi ikke urolig for prisingen så fremt resultatene ikke begynner å falle, skriver Orion.

Myrseth venter at Oslo Børs vil bli rammet av mer turbulens i ukene fremover, men tror at markedet vil stige igjen etter hvert. De fleste negative faktorene i tiden fremover er av midlertidig karakter og Orion venter at Oslo Børs setter nye rekorder senere i år. Derfor mener meglerhuset at det ikke tidspunktet å selge norske aksjer på.

Orion Securities' modellportefølje:
* Active 24

* Crew Gold Corporation

* Kitron

* Olav Thon Eiendomsselskap

* SuperOffice

* Scorpion Offshore

* Eastern Drilling

* Norse Energy

* Synnøve Finden

* Ganger Rolf

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere