*Nettavisen* Økonomi.

Ventetiden over for Navarsete

Foto: (Scanpix/Nettavisen)

Økokrim avrunder granskingen av Senterpartiet (Sp).

04.02.11 08:19

15. desember innledet Økokrim gransking av de omstridte fakturaene Sp sendte ut i forbindelse med «Prosjekt Fornybar energi».

Klar fredag?
Nå er Økokrims konklusjon rett rundt hjørnet:

- Vi har forhåpning om at konklusjonen kan være klar fredag, sa førstestatsadvokat Petter Nordeng hos Økokrim til Nettavisen torsdag.

Bakgrunnen for politietterforskningen var medieomtalen - og at Økokrim mener det er rimelig grunn til å undersøke om det har forekommet straffbare overtredelser av regnskapsloven ved utstedelsen.

- Uaktsomt?
Han forklarte gangen i saken videre slik:

- Vi skal først sjekke om det har vært gjort noe straffbart rundt fakturaene, deretter om noen har handlet uaktsomt. Så kan det bli aktuelt å gi bøter eller fengselsstraff. Saken har en strafferammen på to års fengsel, men allerede nå kan jeg si at slik saken fremstår, vet jeg at dette ikke vil gi maksimumsstraff, svarer Nordeng.

- Det er helt tilfeldig at Finanstilsynet og vi kommer med våre konklusjoner på samme dag, sa Nordeng til Nettavisen 15. desember.

Les også: Sp-revisor får refs

Finanstilsynet: - Holder ikke mål
Finanstilsynet pekte i sin rapport 15. desember på vesentlige svakheter ved revisjonsutførelsen av Senterpartiet, som selskapet Skaarbrevik, Renø & Isaksen AS hadde ansvar for i 2009.

- Denne revisjonen holder ikke mål, så vi kommer til å følge opp revisjonen tett til neste år, sa direktør Anne Merethe Bellamy for regnskaps- og revisortilsyn til Nettavisen.

9. september ble det klart at Sp måtte tilbakebetale 700.000 kroner for å ha mottatt 500.000 kroner fra Eidsiva Energi og 200.000 kroner fra Troms Kraft i strid med partifinansieringsloven.

Les mer om merknadene fra Finanstilsynet her

Flere faktura-mangler
Finanstilsynet fant også andre mangler ved fakturaene:

  • Fakturaene var sendt til offentligkontrollerte virksomheter. Dette kan indikere brudd på partiloven § 17.
  • Fakturaene var uten merverdiavgift.
  • Det var ikke inngått skriftlig avtale eller stilt krav om at det skulle rapporteres for bruken av midlene i samsvar med prosjektet.

Senterpartiets leder, Liv Signe Navarsete, tar saken alvorlig:

- Vi tar dette alvorlig. Vi har lagt fram alle relevante opplysninger om saken, sa Navarsete til Nettavisen da granskingen ble innledet - og la til at partiet har spilt med åpne kort hele veien.

Skatteekspert: - Skattebom
Nettavisen har tidligere skrevet at de mye omtalte støttene fra Eidsiva Energi og Troms Kraft på 700.000 kroner til Senterpartiet (Sp) kan inneholde en skattebom.

Les også: Sparte skatt på ulovlig Sp-støtte

Fakturaene til Eidsiva Energi og Troms Kraft ble gitt som «prosjektstøtte» til Senterpartiets fornybar energi-prosjekt. Dette ga selskapene mulig til fradrag på skatten. Viser det seg at pengeoverføringen i i realiteten var «partistøtte», er det ikke rom for skattefradrag.

Et skattefradrag på 28 prosent tilsvarer en skattefordel på hele 196.000 kroner.

Skatteekspert og professor Ole Gjems-Onstad sa til Nettavisen at det overordnede prinsippet i skatterett er om noe er «utgifter til inntektservervelse» - og det må det argumenteres for.

- Kaller du det partistøtte, er det ikke noen fradragsrett, da har man gitt opp den diskusjonen. Det er ikke noe fradragsrett for å gi støtte til politiske formål, slo skatteeksperten fast.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag