Ventureinvestorer svikter energi

Foto: FREDRIK VON ERICHSEN (EPA)

Amerikansk venturekapital går til medisin fremfor IT og energi.

2009 var et elendig år for tilgangen på venturekapital - risikovillig kapital til selskaper i en tidlig livsfase - i USA. Fjerde kapital viste imidlertid klare tegn til bedring.

Spesielt falt investeringene i fjor innen energi og IT, mens alt som har å gjøre med helse fortsatt tiltrekker seg mye risikovillig kapital.

Det viser to ulike oversikter over det amerikanske venturemarkedet som ble lansert fredag, en fra Dow Jones VentureSource og en fra National Venture Capital Association og PricewaterhouseCoopers.

Ifølge tallene fra Dow Jones falt de totale ventureinvesteringene i USA med 31 prosent fra 2008 til 2009. Det ble for første gang investert mer i bioteknologi og helse enn i IT i 2009.

Ellers var det et spesielt bratt fall i investeringene innen energi, inkludert fornybar energi. Her var volumet i 2009 bare en tredel av nivået i 2008.

Venturebransjen opplevde en voldsom boom rundt tusenårsskifte, primært knyttet til IT og internett.

Mange av disse investeringene endte svært dårlig. Ifølge tallene til National Venture Capital Association var investeringsnivået i 2009 det laveste siden 1997.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.