NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,83
Foto: Berit Roald (Scanpix)

Verden hamstrer den norske «supervalutaen»

Sist oppdatert:
Aldri før har verden vært så sulten på den norske kronen.

Den norske og svenske kronen blir bare mer og mer populær.

Usikre økonomiske utsikter i USA, Eurosonen og Japan gjør at investorer verden over ser etter alternative valutaer.

Sentralbankene leder trenden. I første kvartal økte sentralbanker sin andel av «andre valutaer» i sine valutareserver med rekordhøye 152 milliarder kroner. Andelen «andre valutaer» stod for 3,7 prosent av sentralbankenes valutareserver. I 2000 var andelen bare 1,5 prosent, skriver Reuters.

Dette skal i hovedsak inkludere valutaer fra Canada, Australia, Sverige, New Zealand - og Norge.

- Stor innflytelse
Norges overskudd på stasbudsjettet, overskudd på handelsbalansen, lav risiko (lav CDS-spread), relativ høye inflasjon og størrelsen på pensjonsfondet er momenter som taler til fordel for kronen. Det sa HSBC til NA24 tidligere i år.

De økonomiske utsiktene i Norge gjør at ikke bare sentralbanker, men også investorer hiver seg over den norske kronen verden over.

- Det kommer trolig til å strømme inn enorme mengder penger. Det kan ha en veldig stor innflytelse på disse valutaene selv om de tilsvarer en relativt liten andel av sentralbankenes portefølje, sier Jens Nordvig, leder av G10 foreign-exchange strategy ved Nomura i New York.

Kan sette arbeidsplasser i fare
Når etterspørselen etter kronen øker vil det føre til en såkalt appreseiring, altså at kronen blir mer verdt relativt til andre valutaer. Det vil ha en negativ effekt på konkurranseutsatt sektor, som kan sette norske arbeidsplasser i fare. Samtidig blir det relativt billigere å kjøpe fra utlandet.

Så langt i år har verdien på kronen steget med 7,13 prosent i forhold til verdien på amerikanske dollar. Siden samme periode i fjor har imidlertid kronens verdi blitt redusert med 0,62 prosent i forhold til USD.

«Verdens beste valuta»
Den globale banken HSBC har flere ganger påpekt overfor NA24 at den norske kronen regnes som en av verdens beste valutaer.

- Den norske kronen er etter vår mening verdens beste valuta. Den skal sakte men sikkert stige i verdi, sa HSBCs globale valutasjef David Bloom til NA24 fra bankens europeiske hovedkontor i London til NA24 i vår.

Les mer: Tror kronen vil knuse dollaren

Også storavisen Wall Street Journal hyller den norske kronen, og publiserte tidligere i juli en artikkel der eksperter kaller den norske kronen et «alternativ til euroen».

- Hvis du ser etter en bedre valuta enn euro og dollar er de skandinaviske trolig de beste. Der har de allerede hatt sin bankkrise, sa Steve Barrow, analytiker ved Standard Bank i London.

Les mer: Verden hyller kronen

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere