NA24.no

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Verden hyller kronen

Sist oppdatert:
- Et alternaliv til euroen, mener internasjonale eksperter.

Som den globale banken HSBC flere ganger har påpekt overfor NA24 regnes den norske kronen som en av verdens beste valutaer.

- Den norske kronen er etter vår mening verdens beste valuta. Den skal sakte men sikkert stige i verdi, sa HSBCs globale valutasjef David Bloom fra bankens europeiske hovedkontor i London til NA24 i høst.

Les mer: Tror kronen vil knuse dollaren

Nå får Bloom følge av flere.

NOK og SEK best i Europa
Storavisen Wall Street Journal publiserte onsdag artikkelen «Euro-naboer flekser muskler» der avisen fokuserte på den sterke kroneutviklingen i Norge og Sverige, ifølge dn.no.

Med finanskrise og gjeldsproblemer i både USA og Europa, peker avisen på inverstorers bekymringer for både dollar og euro. Det får norske og svenske kroner til å stige - og flere eksperter avisen snakker med mener valutaene skal videre opp.

- Hvis du ser etter en bedre valuta enn euro og dollar er de skandinaviske trolig de beste. Der har de allerede hatt sin bankkrise, sier Steve Barrow, analytiker ved Standard Bank i London, ifølge dn.no.

Utklassing på BNP
Som en forklaring på hvorfor «kronan og kronen» skal stige videre peker Wall Street Journal blant annet på at Sverige er det nest raskest voksende EU-landet i årets tre første måneder. Det er fordi landet har stor og økende eksport til Norge og Tyskland - og samtidig liten eksponering mot Portugal, Italia, Hellas og Spania - de såkalte Pigs-landene.

Norges høye forventede BNP-vekst trekkes også frem. Mens man tror på over 3 prosent BNP-vekst i Norge i 2011, er tilsvarende tall i Europa på én prosent.

- Skandinavias valutaer er et «alternativ til euroen», sier John McCarthy, valutatrader i ING Capital Markets LLC i New York, skriver dn.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere