NA24.no

Foto: Montasje/Sara Marie Vollset (Nettavisen)

Verden i smerte

Sist oppdatert:
Investorene lider på verdens børser.

Selv om måneden kun er få dager gammel har mars vært skrekkelig for verdens investorer.

NA24 - din næringslivsavis

I mars første sesjon falt Asia kraftig, Europa fulgte opp med massive fall og Oslo Børs svekket seg med over fire prosent og USA avsluttet dagen med blodrøde børser da de viktigste indeksene svekket seg med mellom 4-5 prosent. Verdens mest kjente indeks, Dow Jones, endte under 7.000 poeng for første gang siden oktober 1997. S&P har ikke vært så lav siden 1996.

Les også: Blodrødt i USA

Les også: Begredelig på Oslo Børs

Nå fortsetter nedgangen videre på børsene i Asia.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Selv om det nesten er et halvt år siden Lehman Brothers gikk under, leder finanssektoren fortsatt den globale aksjenedturen.

Tross krisepakker og tiltak fra myndigheter verden over stilles det igjen spørsmål om bankenes evne til å tåle store tap, og faren for kapitalmangel er igjen blitt synlig.

- Vi har fortsatt undervekt på aksjer, mens vi venter på signaler om økonomisk bedring, sier sjefinvesteringsstrateg Ivan Leung, ifølge Bloomberg.

Usikkerheten i markedet er stor, noe som gjenspeiles i VIX-indeksen. Denne steg mandag til 52,65 poeng som er omlag 50 prosent høyere enn snittet for 2008.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Blytung banksektor
På børsen i Hongkong stuper aksjene til Europas største bank HSBC og Hang Seng Bank, HSBCs Hongkong-baserte datterselskap, en dag etter at de la fram et resultat for 2008 som var svakere enn ventet. Bankgiganten meldte mandag at de skal hente inn 17,7 milliarder dollar hos aksjonærene for å øke kapitaldekningen slik at man har tilfredsstillende buffer mot fremtidige tap.

Les mer her: Storbank skvises i pengejakt

Selskapets årsoverskudd falt med hele 70 prosent sammenlignet med 2007. Fasiten viste til slutt et overskudd før skatt på 9,3 milliarder dollar, mot 24,2 milliarder året før. Det var særlig en nedskrivning på over 10 milliarder dollar i det amerikanske markedet som svekket resultatet.

Aksjen faller med nesten 19 prosent etter å ha vært suspendert for handel mandag.

Mandag meldte også forsikringsgiganten AIG om tidenes største kvartalsunderskudd i USA. Myndighetene tar nye grep ved at det stilles en livline på 30 milliarder dollar tilgjengelig som selskapet skal få trekke på ved behov. Finanskrisen har rammet AIG tungt, og virksomheten som omfatter forsikringer på obligasjonslån har bidratt til milliardtap.

Utenom finanssektoren veier de kraftige fallene mesteparten av råvarene har opplevd tungt på de asiatiske børsene.

Verdens største gruveselskap BHP Billiton senkes etter et markant fall i oljeprisen og svakere metallpriser.

Den amerikanske referanseoljen WTI endte ned drøyt 10 prosent til 40,15 dollar på råvarebørsen i New York.

DISKUTÈR HER:Hva tror du skjer på Oslo Børs?

Spår nye tiltak
I tillegg strømmer det på med stadig svakere makrotall, noe som gir dårlige signaler til mange av de asiatiske eksportkjempene.

Verdens nest største produsent av forbrukerelektronikk, Sony, stiger med vel 4,5 prosent på håp om at Japan vil komme med nye tiltak for å bedre markedet. Tidligere var aksjen ned over tre prosent.

Japans finansminister Kaoru Yosano sier at myndighetene ikke kan ignorere overdrevne fall i landets aksjemarkeder.

- Det er stigende forventninger om at myndighetene vil ta grep for å styrke Japans aksjemarked mot utgangen av denne måneden, sier forvalter Mitsushige Akino, ifølge Bloomberg.

Aksjefall
Morgan Stanleys samlede Asia-indeks er ned med 0,3 prosent der fem aksjer faller for hver fjerde som stiger.

Japans Nikkei-indeks falt med 0,7 prosent etter å tidligere ha vært nede 2,6 prosent. Hongkongs Hang Seng trekker seg tilbake med 1,5 prosent.

Nøkkeltall tirsdag (Merk at børsene stenger på ulike tidspunkt)
Japans Topix: - 1,06 %
Japans Nikkei 225: -0,69%
Hongkongs Hang Seng: -2,04%
Kinas CSI 300: -1,35%
Kinas Shangai Composite:-1,13%
Taiwans Taiex: +0,21%
Sør-Koreas Kospi: +0,66 %
Singapores Strait Times Index: - 0,46%

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere