*Nettavisen* Økonomi.

Verden skjelver når han hoster

Sentralbanksjefer verden over skjelver når denne mannen hoster. Nå er han i Oslo.

16.02.07 17:36

Leiv Lunde, prosjektleder for regjeringens program Olje for utvikling, var til bords med den legendariske finansmannen George Soros på Oslo-restauranten Statholdergaarden torsdag kveld.

NA24 - din næringslivsavis

Utviklingsminister Erik Solheim var Soros middagsvert et steinkast unna der den norske sentralbanksjefen Svein Gjerdrem kastet glans over de norske finansstjernene.

- Åpen og morsom
- Soros er en morsom kombinasjon mellom kapitalist og filantrop, sier Leiv Lunde og karakteriserer ham som åpen og morsom.

Totalt var det åtte personer til bords med blant andre utviklingsminister Erik Solheim, spesialrådgiver Eva Joly i Norad, Leiv Lunde og Soros selv som gav et muntert inntrykk på gjestene.

Spekulerte i krakk
Valutaspekulanten tok i 1992 totalt innersvingen på selveste The Bank of England og tjente seks milliarder kroner på et av tidenes største valutakupp.

Den ungarsk-amerikanske valuta- og aksjespekulanten er den største enkeltoperatør som var inne i markedet før pundet raste gjennom gulvet og ut av ESM-samarbeidet på «Black Wednesday» i september 1992. Han solgte via ulike fond pund for 60 milliarder kroner i forkant av krakket.

- Vi hadde egentlig tenkt å selge for 90 milliarder kroner i pund, men rakk det ikke. Da finansminister Norman Lamont fortalte at han ville låne 90 milliarder kroner for å styrke pundet ved innkjøp, måtte vi smile litt, sa han til VG.

Soros kjøpte tilbake når verdien var nede og lo hele veien til banken. Alle verdens sentralbanksjefer vet hvem han er, og han er blitt historisk med sitt stunt.På TV i kveld
George Soros sjekket fredag morgen ut fra Grand Hotell. Fredag skal han på Fafo-konferanse og besøke NRKs Fredrik Skavlan før han setter nesen til London og videre tilbake til USA.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: André Clark Utvik (NA24)

Sammen med Solheim
Utviklingsminister Erik Solheim og Soros går sammen for å jobbe for demokrati og åpenhet i ressursrike u-land.

- George Soros reiste rundt i Øst-Europa rett etter murens fall og det skal være grunnen til han sterke engasjement mot korrupsjon. På torsdagens møte snakket om korrupsjon og kampen for å styrke det sivile samfunnet innen oljesektoren i de landene vi har prosjekter i, sier Lunde til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

OFU har prosjekter i ti land som Nigeria, Mosambik, Sudan, Uganda, Madagaskar, Øst-Timor, Vietnam, Bolivia, Irak og Angola.

- RWI er på mange måter en komplementær aktør til oss. De har blant annet et samarbeid med Egypt, Kasakhstan, Aserbajdsjan og Nord-Afrika, sier Leif Lunde i Norad.

RWI skal ha åpninger i disse landene som er mindre tilgjengelig for Lunde og Co. Solheim støtte Soros med tre millioner dollar i september i fjor, som skal brukes over en treårs periode.

Revenue Watch Institite var i utgangspunkt er initiativ fra Soros selv, men har vokst og har i dag med støttespillere som Norge og Nederland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag