NA24.no

Jobbsøkere på en messe i Shanghai i Kina tidligere denne måneden.
Jobbsøkere på en messe i Shanghai i Kina tidligere denne måneden. Foto: China Stringer Network (Reuters / NTB Scanpix)

Verden vokser saktere og arbeidsledigheten øker

Det internasjonale pengefondet (IMF) kutter anslagene for veksten i 2015 samtidig som arbeidsledigheten i verden fortsetter å øke.

Verdensøkonomien vil vokse med 3,5 prosent i år, spår Det internasjonale pengefondet (IMF). Prognosene for den globale veksten kuttes med 0,3 prosentpoeng.

Årsaken er svakere økonomiske utsikter i Kina, Russland, eurosonen og Japan, ifølge den siste utgaven av IMF-rapporten World Economic Outlook som ble lagt fram tirsdag.

Veier tyngre enn lav oljepris
Lavere oljepris og lavere valutakurs i eurosonen og Japan kan riktignok styrke veksten, mener IMFs sjeføkonom Olivier Blanchard. Men han tror disse faktorene mer enn oppveies av ettervirkningene av finanskrisen og andre tendenser som bidrar til å svekke verdensøkonomien.

Prognosene for veksten i 2016 blir også kuttet med 0,3 prosentpoeng, til 3,7 prosent. Utsiktene for veksten i USA er de eneste som har bedret seg siden forrige gang IMF justerte sine prognoser i oktober i fjor.

212 millioner arbeidsledige
Antall arbeidsledige i verden vil øke med 11 millioner de neste fem årene, frykter Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

Hvis prognosen stemmer, vil over 212 millioner mennesker i verden være arbeidsledige i 2019.

- Jobbkrisen er langt fra over, sa ILO-sjefen Guy Ryder da han møtte pressen i Genève i forkant av Verdens økonomiske forum.

Til sammen 61 millioner stillinger er gått tapt som en konsekvens av finanskrisen i 2008, ifølge Ryder. Den økonomiske krisen i deler av Europa har bidratt sterkt til den økende høye ledigheten på verdensbasis.

Situasjonen har imidlertid bedret seg i USA og Japan, ifølge FN-organisasjonen ILO.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere