*Nettavisen* Økonomi.

Verdens dyreste Big Mac

Skal vi tro The Economist er kronen kraftig overvurdert.

17.07.09 21:28

Tidsskriftet The Economist måler jevnlig den såkalte «Big Mac-indeksen», som sammenligner prisen på McDonalds' flaggskip i ulike land. Hensikten er å måle ulike valutakurser opp mot hverandre og sammenligne forskjellige lands prisnivå.

NA24 – din næringslivsavis

Tanken er at valutakursene bør tilpasse seg slik at et helt identisk produkt eller tjeneste bør koste det samme i en gitt valuta – såkalt kjøpekraftsparitet.

Ved å sammenligne prisene i forskjellige land med felles valuta, sier Indeksen altså noe om hvor over- eller undervurdert valutakursene for ulike land er.

Norge troner tradisjonen tro på en suveren førsteplass. Omregnet til dollar koster en Big Mac her hele 6,15 dollar. I Sveits får du den for 5,98 dollar, mens burgersultne dansker må ut med 5,53 dollar.

Til sammenligning må man i burgerens hjemland USA bare ut med den nette sum av 3,57 dollar.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

På den andre siden av skalaen koster den populære burgeren 2,93 dollar i Saudi-Arabia, mens russere, thailendere og kineser slipper unna med mellom 2,04 og 1,83 dollar per burgermåltid.

En Big Mac bestilt i en restaurant i Hong Kong er verdens billigste med 1,72 dollar.

Dette tyder på at den norske kronen for øyeblikket er sterkt overvurdert i forhold til dollaren. Med utgangspunkt i dollarkursen 13. juli viser Big Mac-prisene at kronen bryter kjøpekraftpariteten med over 70 prosent.

Kan vi da forvente en superdepresiering i kjølvannet av kåringen når hungrige nordmenn truer med å sette kursen utenlands for å fylle opp sine mager?

Svaret er, kanskje ikke så veldig overraskende, nei.

Indeksen må nemlig tas med en anselig dose salt. Prisnivået er generelt høyere i rike land enn i fattige. Derfor kan forskjellene mellom landene virke større enn de er i virkeligheten.

For Norges del er det videre to forhold som slår spesielt ut. For det første gir den proteksjonistiske landbrukspolitikken et helt spesielt prisnivå på råvarene. Deretter er det slik at vi i Norge har liten grad av sprik i lønningene, og dermed et relativt høyt lønnsnivå i servicesektoren.

«Big Mac-indeksen» er i alle tilfelle en artig kuriositet og en mye brukt referanse.

Har du et næringslivstips – kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag