Gå til sidens hovedinnhold

Verdens dyreste hodeskalle

En investorgruppe bladde opp 600 millioner for en hodeskalle.

LONDON (NA24): Pengeeliten har for alvor har begynt å interessere seg for kunst og kunstverk trenger ikke være en Monet eller Matisse for å oppnå svimlende beløp. En Damien kan være like etterspurt.

NA24 - din næringslivsavis

Da briten Damien Hirst (42) i desember hadde utstilling i Galleri Trafo i Asker, solgte han kunst for 10 millioner kroner.

Kunstnerens sommerutstilling i White Cube Gallery i London, som ble avsluttet i forrige uke, endte med at alt ble solgt til den forbløffende sum av 130 millioner pund, om lag 1,5 milliarder kroner.

Mest oppsiktsvekkende var det at utstillingens hovedverk ble solgt for 50 millioner pund, eller 600 millioner kroner på den siste dag av utstillingen. Det er rekordbetaling til en kunstner som fortsatt lever. Hodeskallen av platinum med navnet «For the Love of God» har diamanter montert tett i tett.

Galleriet forsvarer prisen med at dette er en unik ide og at det begrenser seg til kun et eksemplar.

Kjøpt av finansfolk
Det er ikke få City-millionærer som i løpet av sommeren har vært innom White Cube Gallery for å betrakte kunsten til Damien Hirst. Galleriet bekrefter at hodeskallen gikk for 50 millioner pund og at kjøperne er en finansgruppe som ikke vil ha sitt navn offentliggjort.

Hodeskallen er belagt med 8601 diamanter og skal være den mest eksklusive juvelen som er laget siden kongefamiliens berømte Crown Jewels. Selve skallen er i normal størrelse og laget av platinium plater. Gjennom platene ble det boret tusenvis av hull der diamantene er festet og det sies at innkjøp av alle juvelene på et tidspunkt påvirket prisnivået for diamanter i Storbritannia.

Tennene i skallen er imidlertid ekte, tatt fra en 200 år gammel hodeskalle som en gang tilhørte en 35 år gammel mann.

Produsert i fabrikk
Kunsteksperter i Storbritannia stiller seg tvilende til om Damien Hirst selv har vært spesielt mye involvert i å lage hodeskallen. Hirst selv har vært åpen omkring dette og har til og med uttalt at hans kunst er «en merkevare produsert i fabrikk». I så måte er han ikke ulik en gammel mester som Rubens som hyrte inn folk til å lage hans kunst.

I det britiske magasinet Art Review er Damien Hirst rangert som nummer én og den med størst innflytelse i dagens globale kunstverden. Og ingen må tro at han er en ensom kunstner som vandrer rundt i sitt atelier grublende over nye uttrykksformer. Damien Hirst er blitt en global merkevare og han har 120 ansatte, som inkluderer selgere, marketing, PR-avdeling og til og med investering- og finanseksperter i staben.

Sammen med sin amerikanske kone og tre barn bor Hirst vekselvis i London og på en gård i Devon. Ved siden av dette har han også bolig i Mexico og et lite slott med landområde i Gloucestershire. I London er arbeidsplassen to fabrikkbygninger og kontorer der administrasjonen og PR-avdelingen holder hus.

Har god finansdirektør
Hirst skal ha en personlig formue på godt over 2 milliarder kroner, en rikdom han selv sier at han aldri hadde klart å oppnå uten en god finansdirektør og ved å stjele ideer til sine kunstverk litt her og litt der.

Og mens kunst-spekulanter med investering i sikte kaster seg over nye verk signert Damien Hirst, under mottoet «kjøp billig og selg dyrt», betrakter kunstneren selv prisnivået på følgende måte:

- Kunst er bare verdt det folk er villig til å betale.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser