Verdens dyreste melk

Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)

En omsetningsvekst på 2,5 prosent og økning i driftsresultat på 24,4 prosent, gir milliardoverskudd

18.02.11 15:32

En omsetning på 18,9 milliarder, et driftsresultat på 1,189 milliarder kroner, en økning på 278 millioner fra 2009, og et resultat på 910 millioner etter skatt, taler sitt klare språk. Verdens dyreste melk gir milliardoverskudd.

I tillegg til økningen i driftsresultatet, forbedret TINE sin markedsposisjon i 2010. Utvikling på ost og matlagingsprodukter som smør, rømme og fløte resulterte i at driftsresultatet for den norske meierivirksomheten var på hele 1, 144 milliarder kroner, en økning på 168 millioner kroner, eller 14,7 prosent, fra 2009.

Likevel er ikke det kooperativt eide meieriet fornøyd og planlegger tiltak som skal resultere i enda litt hyggeligere bunnlinje.

Les mer: Her handler du billigst

- For å styrke den framtidige konkurransekraften ytterligere, vil TINE i 2011 og framover gjennomføre tiltak som gir en enda mer effektiv og rasjonell drift, kombinert med strukturelle grep på anleggssiden, skriver meieriet i sin årsrapport.

Tine selv forventer at det kommende året skal bli preget av sterkere konkurranse fra internasjonale aktører og butikk-kjedenes egne merkevarer.

Likevel er det lite som tyder på at meierigiganten skal få noen reell konkurranse med det første. I enkelte kategorier står Tine for nesten 70 prosent av veksten

- Den norske dagligvarehandelen har de senere årene presentert en rekke egne merkevarer som konkurrerer med TINEs produkter. TINEs merkevarer står sterkt, og salget av Norvegia, Jarlsberg og brunostene fra TINE styrket sine posisjoner i 2010. TINE bidro til 69 prosent av verdiveksten innen kategorien ost, heter det i årsrapporten.

Suksess og vekst
Til tross for at det var en svak tilbakegang i salget av melkebaserte drikker i dagligvarehandelen fra 2009 til 2010, har TineMelk holdt sin volumandel uendret fra 2009 på 85 prosent. I 2010 bidro TineMelk med 74 prosent av verdiveksten i kategorien.

Les også: Dobbelt så dyr som i Sverige

Men det er ikke bare melk som selger over forventning.

Ifølge Tine har produktserien YT blitt godt mottatt og fått fotfeste blant publikum også utover det som regnes å være primærmålgruppe. YT produktene bidro i 2010 med 130 millioner i omsetning.

Driftsresultatet for TINEs internasjonale virksomhet var på 42 millioner kroner, en marginal nedgang fra 2009. Men målt i volum, økte salget av Jarlsberg i TINEs internasjonale markeder med 5 prosent. I Sverige og Danmark økte salget av Jarlsberg med 28 prosent fra 2009 til 2010.

- Jarlsberg er Norges kanskje aller største internasjonale merkevare og klarte seg godt i land som var hardere rammet av den internasjonale lavkonjunkturen enn det Norge var, skriver Hanne Refsholt, konsernsjef i Tine, i en melding.

- TINE har lykkes med å bedre resultatmarginen gjennom 2010. Det gode resultatet kan i første rekke tilskrives salg av ulønnsom virksomhet og den innsatsen vi hver eneste dag legger ned i små og store effektiviseringstiltak, samt videreutvikling av de etablerte merkevarene våre og vellykkede lanseringer, skriver Hanne Refsholt, konsernsjef i Tine.

Årsresultatet i morselskapet TINE SA ble 894 millioner kroner. Konsernstyret vil foreslå for årsmøtet at 480 millioner kroner utbetales til eierne, melkebøndene, som etterbetaling. Dette tilsvarer 33 øre per liter levert melk. 340 millioner kroner foreslås avsatt til etterbetalingsfond og 73 millioner kroner foreslås avsatt til annen egenkapital.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.