NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,83

Verdens første terrorist

Sist oppdatert:
Han prøvde å sprenge parlamentet og ble en britisk legende. Møt Guy Fawkes .

(NA24:) Etter at Dronning Elizabeth I døde i 1603, håpet engelske katolikker at hennes etterfølger, James I, ville vær mer tolerant mot deres religion enn det dronningen hadde vært. Hun hadde forfulgt, fengslet og kjempet mot katolisismen under sitt styre. Bakgrunnen for håpet var at James I hadde katolsk mor.

Dessverre for katolikkene forandret ikke James I den politikken, og 13 unge katolikker bestemte seg for at voldelig opprør var veien å gå. Planen var å sprenge parlamentet slik at kongen og medlemmer av parlamentet som hadde kjempet mot katolisismen, ville dø.

En av terroristene var Guy Fawkes. De tretten fikk tak i 36 tønner med krutt som de plasserte i kjelleren i parlamentet 5. november 1605. Fawkes var alene i kjelleren da politi og militære stormet inn. Han ble arrestert, torturert og henrettet nyttårsaften 1606.

Bakgrunnen for arrestasjonen var et anonymt brev, som mange tror var fabrikkert for å gjøre dramatikken større og gi myndighetene flere muligheter til forfølgelse av katolikker.

Hvem var Guy Fawkes?
Guy Fawkes ble født i 1570 i Stonegate, som ligger i Yorkshire. Fawkes' far var advokat, og som ung gikk han på skolen Free School of St. Peters. Hans far døde da Guy var åtte år gammel, og hans mor var enke i ni år før hun giftet seg med Dionysius Bainbridge. Skal man tro det som er skrevet om familien fra den tiden, brukte Guys mor og hennes nye ektemann opp stort sett hele arven til Guy før han ble gammel nok til å styre over den selv.

Gamle kirkeregistre tilsier at Guy ble gift i 1590 som 20-åring, og fikk en sønn i 1591. Likevel er disse kildene ikke verifisert. I 1593 og 94 dro han til Belgia og ble med i den spanske hæren. Da spanjolene tok Calais i 1596, var han en av kommandantene og ble beskrevet som en svært lærd mann.

I 1603 dro Fawkes til Spania for å planlegge en invasjon av England på vegne av katolikker når Elizabeth I døde, men planene ble ikke gjennomført eller videreført på noen måte. Fawkes dro da tilbake til England og ble tidlig i 1603 informert om konspirasjonsplaner som forelå.

Året etter ble han så informert om planene om å sprenge parlamentet, og i mars i 1605 leide Fawkes og hans medkonspiratører en kjeller under parlamentet.

5. november ble så Guy arrestert i kjelleren, sannsynligvis etter at en av hans medkonspiratører hadde informert myndighetene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere