NA24.no

(Scanpix)

Verdens grønneste selskaper

Kun 2 av 15 på listen er amerikanske.

Da Newsweek hadde sin første Green Rankings to år siden, var global oppvarming et hett tema og høyt oppe på dagsorden hos verdens ledere. Den amerikanske kongressens holdning til klima har imidlertid blitt sterkt politisert av Tea Party-bevegelsen, og i realiteten er også mange andre statsledere blitt noe handlingslammet av politiske vanskeligheter på hjemmebane.

Klimakonferansen i København skulle være startskuddet for en global avtale for et felles rammeverk rundt utslipp av fossile gasser. Det ebbet ut i ingenting. Siden den gang har miljøbevegelsens momentum stagnert, og de økonomiske problemene i Europa og USA har tatt mye av oppmerksomheten bort fra klimaendringene. Det betyr ikke at den private sektoren ligger på latsiden.

Mange store, internasjonale selskaper intensiverer faktisk sin satsing på miljø og klimavennlig virksomhet, selv i økonomiske nedgangstider. På Newsweeks liste over de 500 grønneste selskapene verden over, kommer elektronikkselskapet IBM på andreplass. Amerikanske selskaper gjør det likevel relativt dårlig i kåringen. For lenger ned på listen er det hele 13 plasser ned til neste Amerika-baserte selskap, Hewlett Packard.

Det er tydelig at det ikke bare er bra for planeten, men også for regnskapene. Ifølge IBM selv, har de spart over 5,4 millioner kilowatt-timer på sparetiltak de siste 20 årene, og denne prossessen skal de ha spart over 400 millioner dollar.

Av selskaper kjent i Norge finner vi Nederlandske Phillips på en respektabel niendeplass i den uoffisielle kåringen av verdens mest miljøvennlige selskap. Det tyske finansselskapet Munich Re stakk av med seieren i kåringen. Det har blitt gjort omfattende arbeid ned i denne rangeringen, utført av det amerikanske tidsskriftet. Her har man lagt vekt på miljø-fotavtrykk, klimainitiativer, hvilken overordnet strategi ledelsen velger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere