*Nettavisen* Økonomi.

Verdens mest ubrukelige millioner

Innfører seddel på 10.000.000 dollar - verdi 21 kroner.

28.01.08 22:26

Fra og med fredag skal lapper verdt ti millioner dollar, begynne å sirkulere i Zimbabwe – zimbabwiske dollar, vel å merke, ifølge BBC News.

NA24 - din næringslivsavis

For millionene er ikke spesielt mye verdt. Verdien av den nye seddelen er om lag 3,9 amerikanske dollar (21,3 kroner), på landets svartebørser. Zimbabwe har nemlig opplevd en helt forferdelig prisstigning de siste årene.

Vanvittig prisstigning
I en periode med formidabel økonomisk vekst på verdensbasis, har det afrikanske landet hatt nedgangstider i åtte år på rad. Inflasjonen på årsbasis er på vanvittige 50.000 prosent, ifølge BBC News.

President Robert Mugabes regjeringstid har vært en økonomisk katastrofe for landet. Landets leder mener man kan løse økonomiske problemer med makt. For eksempel gjorde han det ulovlig for butikker å sette opp prisene i butikken, selv om seddelpressen gikk for fullt. Dette resulterte i at butikkhyllene ble stadig tommere.

Kjemper inflasjon med pengetrykking
De nye sedlene blir innført i håp om at de kan lette noe på presset bankene opplever. Finanshusene sliter nemlig med å dele ut nok pengesedler, siden hyperinflasjonen gjør at innbyggerne vil bruke pengene så fort som mulig. Men å trykke penger er ikke akkurat den beste måten å løse et problem knyttet til inflasjon.

Med de nye lappene vil det i det minste bli enklere for innbyggerne i Zimbabwe å frakte med seg sine nesten verdiløse multimillionformuer, men noen varig løsning på landets økonomiske problemer er det ikke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag