NA24.no

Verdens største handelskjede innfører minstelønn

Jubelnyhet for halv million mennesker.

Butikkjeden Wal-Mart, som er USAs største private arbeidsgiver, øker lønnen for 500.000 arbeidstakere i USA.

40 prosent av selskapets ansatte skal få økt lønn, og innen 1. februar neste år skal samtlige av kjedens ansatte i USA ha en timelønn på over 10 dollar. Det tilsvarer omtrent 76 norske kroner etter dagens kurs. Innen 1. april i år vil alle ansatte tjene minst 9 dollar i timen.

Butikkjeden – som selger alt fra dagligvarer til ammunisjon, sportsutstyr og elektronikk – har 2,2 millioner ansatte i 27 land og 1,3 millioner i USA. Det gjør selskapet til verden og USAs største private arbeidsgiver.

Wal-Mart har fått sterk kritikk for de ansattes lave lønn, og fagforeninger har krevd at Wal-Mart hever lønnen til minst 15 dollar i timen.

Med den nye økningen vil selskapets ansatte ha en lønn som ligger minst 2,75 dollar høyere enn den føderale minstelønnen, som er på 7,25 dollar timen (55 norske kroner). Mange byer og delstater har minstelønnssatser som er høyere enn den føderale.

Selskapets nye ansettelsespolitikk vil også innebære at ansatte gratis kan fullføre videregående skole og få støtte til å ta høyere utdannelse.

I 2006 ble Wal-Mart kastet ut av oljefondet, angivelig for brudd på menneske- og arbeidstakerrettigheter. Disse ble spesielt knyttet til kjedens underleverandører. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere