NA24.no

Verdens viktigste overrasker

(Scanpix)
Sist oppdatert:
USA-ledighet ikke som ventet.

Verdens aksjemarkeder falt markant torsdag, etter at investorene har begynt å fokusere på gjelden en rekke land har opparbeidet seg.

Både Hellas og Italia har nå en offentlig gjeld som er større enn landets bruttonasjonalprodukt. Portugal nærmer seg 80 prosent. Irland og Storbritannia er på vei mot 70 prosent, og bakfra kommer USA i full fart.

Investorer som normalt regner utlån til land som sikre investeringer stiller seg nå spørsmålet om dette lenger er så sikkert.

- Nå er vi inne tidlig i en oppgangsperiode. Da kan det bli volatilt. Det er veldig sjeldent at det stopper opp bare ett år etter en kraftig nedtur, sier Dag Rasmussen, daglig leder i Rasmussengruppen, til NA24.

Les Are Slettan: Gjeldsbergene vakler

Oslo Børs opplevde årets verste dag med et fall på 2,95 prosent, i USA fortsatte fallet og Dow Jones var en periode under 10.000 poeng.

Fredag har Oslo Børs lenge vært ned godt over 2,5 prosent.

Men da rapporten for den amerikanske sysselsettingen utenom jordbruket kom begynte aksjene å bedre seg litt. Klokken 14.40 er hovedindeksen på Oslo Børs ned 1,5 prosent til 352,2 poeng.

Verdens viktigste
Rapporten, som av mange regnes som både månedens og verdens viktigste makrotall, kom ikke inn som ventet.

I januar falt sysselsettingen med 20.000, noe som er under markedets forventninger

Her var det ventet at tallene ville vise en svak økning på 5.000 jobber, noe som vil vært den andre måneden siden resesjonen inntraff at det er bedring å spore, ifølge Associated Press.

Arbeidsledigheten derimot er mye sterkere enn ventet.

På forhånd ventet tallknuserne at ledigheten ville stige til 10,1 prosent, med i stedet kom den inn på realtivt pene 9,7 prosent.

Samtidig slippes det også tall som viser oppdaterte estimater på antallet jobber som gikk tapt i de 12 månedene frem til mars i fjor. Her er det ventet at antallet jobber som krisen har kostet vil stige med 800.000 til rundt åtte millioner.

For å illustrere omfanget regner analytikere med at økonomien kan komme til å generere en til to millioner nye jobber i løpet av dette året, og de tror det minst vil ta tre til fire år før arbeidsmarkedet blir seg selv igjen.

- Det kommer til å ta lang tid å grave seg ut av dette hullet, sier seniorøkonom Julia Coronado hos BNP Paribas, ifølge Associated Press.

Når det kommer til tap av arbeidsplasser er denne økonomiske nedgangsperioden den verste i amerikansk historie siden andre verdenskrig, ifølge MarketWatch.

Obamas hodepine
At økonomien skal bedres og at det skapes flere arbeidsplasser blir stadig viktigere for årets fredsprisvinner, som har har blitt kritisert for å love mye og starte mange tunge prosesser, men levere lite.

Velgerne mener at økonomien er landets største og mest presserende problem.

I slutten av oktober kom det informasjon om at ingen amerikansk president i moderne tid har mistet oppslutning like raskt på det punktet Obama nå er i presidentperioden. Fra andre til tredje kvartal av Obamas presidentperiode har andelen som er positive falt fra 62 til 53 prosent.

Les mer: Obama-oppslutning raser

Denne uken slapp Obamas administrasjon årets budsjett, og her er det ventet at ledigheten vil være veldig høy med 9,8 prosent ved utgangen av året.

Employment report - USA
Dette er en månedlig rapport om arbeidsmarkedet i USA. Den er basert på to forskjellige spørreundersøkelser.

Ledighetstallet er basert på en spørreundersøkelse som dekker rundt 60.000 husholdninger. Sysselsettingen, utenom landbrukssektoren, samt tall for gjennomsnittlig lengde på arbeidsuken og timelønn, er basert på en rundspørring blant cirka 375.000 bedrifter.

Markedet legger normalt mest vekt på undersøkelsen som er gjort blant bedriftene, og i den rapporten fokuseres det mest på selve sysselsettingen. Rapporten inneholder også tall for ulike deler av næringslivet, og spesielt industriutviklingen blir fulgt nøye.

Tallene for arbeidsukens lengde og timelønn er også indikatorer på om etterspørselen etter arbeidskraft stiger eller synker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere