Verdensledere raser mot Iran

Foto: WIN MCNAMEE (AFP)

Verdenssamfunnet føler seg ført bak ryggen etter at det ble avslørt et nytt atomkraftverk i Iran.

25.09.09 16:35

Fredag ble det kjent at Iran har to kjernekraftverk. Tidligere har verdenssamfunnet trodd at landet kun hadde ett kjernekraftverk, som ligger i Natanz.

Nyheten ble kjent etter at iranske myndigheter opplyste Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i New York mandag, melder BBC.

Iran hevder selv at det andre kjernekraftverket ikke er operativt ennå og vil kun brukes til å anrike uran til fredelige formål.

Krever inspeksjon
Nå krever Barack Obama og andre verdensledere umiddelbar tilgang til atomkraftverket.

- Irans nylig avslørte atomkraftverk strider mot tanken om et fredelig atomprogram, sa Obama fra talerstolen i Pittsburgh.

Les også: Nå vil de fjerne atomvåpnene

Utviklingen i Irans omstridte atomprogram faller spesielt i dårlig smak dagen etter at FNs sikkerhetsråd vedtok nye atomnedrustningsavtaler.

Gordon Brown, som er i Pittsburgh på G20-toppmøte, sier at Iran må begynne å overholde sine internasjonale forpliktelser.

- Iran må overholde FNs sikkerhetsråds resolusjoner og tydeliggjøre at de er klare for å ta ansvar som et medlem av verdenssamfunnet, sa Brown.

Varsler tøffe sanksjoner
Den tyske forbundskansleren Angela Merkel er også bekymret over utviklingen i Irans atomprogram, melder Reuters.

- Tyskland er svært bekymret. Vi forlanger at Iran forsyner de internasjonale atommyndighetene med all informasjonen, sa Merkel, som også befinner seg i Pittsburgh.

Franske Nicolas Sarkozy truer med kraftige sanksjoner dersom Iran ikke velger en ny retning på sine atomambisjoner innen desember.

Iran hevder de kun skal bruke atomprogrammet til å utvikle energi, men store deler av Vesten mener landet har store ambisjoner om å skaffe seg atomvåpen. Iran har gjentatte ganger truet med å utslette Israel fra kartet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.