NA24.no

Verdensrekord for REC

Foto: CRISTINA QUICLER (AFP)
Sist oppdatert:
Kan vise til den beste effektiviteten for solpaneler i verden.

REC opplyser i en pressemelding at de sammen med energiundersøkelsessenteret ECN i Nederland har satt ny verdensrekord.

Den nye rekorden gjelder solpanel med multikrystall der effektiviteten ble på 17 prosent.

- Verdensrekorden innebærer at solpanelet gjør om 17 prosent av energi i solen til strøm. Forrige rekord var på 16,5 prosent og vår forrige beste prestasjon var på 16,4 prosent, sier teknisk direktør Erik Sauar i REC til NA24.

Samarbeidet med forskningssenteret i Nederland er et innovasjonsprosjekt, og har gjort det langt bedre enn hva vanlige paneler som produseres i dag gjør. Der ligger effektiviteten på rundt 14-15 prosent.

Verdensrekorden kom gjennom samarbeidet der REC produserte multikrystall solwafere fra den nyeste produksjonslinjen i Norge. Waferne har lavt nivå med urenheter og den siste generasjonen med waferovner ble benyttet. ECN produserte solcellene og satt sammen solpanelet som satte verdensrekord.

Sauar viser til at rekorden i dag ligger på linje med hvordan en bensinmotor i biler klarer å utnytte energi.

I dag er det få steder i verden det er lønnsomt med solenergi. Det finnes derimot unntak. Blant annet gjelder dette i Hawaii og i deler av California der annen strøm er dyrere.

- Det er to måter å få solpaneler billigere. Det ene er å få ned kostnadene ved å produsere dem og det andre er å bedre effektiviteten, sier Sauar.

I løpet av et fem års perspektiv er det ventet at effektiviteten i masseproduserte solpaneler for mange produsenter vil ligge på 16,5 prosent. Utvillingen vil fortsette å øke effektiviteten innen disse panelene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere