*Nettavisen* Økonomi.

Verdenssensasjon avslørt i Tønsberg

Foto: Leon Neal/Scanpix

Mens journalistene feiret sin egen fortreffelighet ble en kommende verdenssensasjon avslørt i all hemmelighet over hodene deres.

14.02.11 11:24

I mars 2010 var WikiLeaks-sjefen Julian Assange i Tønsberg der han deltok på den årlige Skup-konferansen. Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse (Skup) arrangeres hvert år. Her hedres journalister som det siste året har utmerket seg med Skup-prisen.

I boken «Inside Julian Assange's War on Secrecy» forteller Guardian-journalisten David Leigh hvordan han møtte Assange under festen i Tønsberg, skriver VG. Utpå kvelden klarte ikke Assange å holde seg lenger, og spurte Leigh om han ville se noe.

Litt senere på Leighs hotellrom, med døren låst og sikkerhetslenken på, startet Assange opp en av sine mini-pc`er. Det Leigh fikk se var videoen fra helikopteret i Bagdad som skjøt ned 12 irakere i juli 2007. To av de drepte var journalister fra Reuters.

Da videoen ble offentliggjort på National Press Club i Washington to uker senere skapte den store overskrifter verden over.

Les: – Reuters-ansatte skutt og drept av amerikanske styrker

Aftenpostens Jan Gunnar Furuly var mannen som fikk Assange til Norge, og som senere har jobbet med WikiLeaks-avsløringer for avisen.

– Han sa i generelle termer at han jobbet med en stor avsløring, og at den ville komme om noen uker. Det var nok kun David Leigh som fikk se videoen.

Furuly er ikke lei seg for at Assange ikke ville dele den journalistiske bomben med sine norske kolleger i mars 2010. For Furuly var konferansen uansett en vellykket.

– For å si det slik. Aftenposten har skaffet seg hele WikiLeaksmaterialet, uten at Assange eller noen i Wikileaksledelsen visste om det. Denne konferansen og det kildenettet vi fikk var en medvirkende årsak til det, sier Furuly.

Du kan se videoen her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag