Verst dag siden 2. juli

Foto: Richard Drew (AP)

Pessimistene på USA-børsene er tilbake fra ferie.

17.08.09 22:11

Den globale aksjenedturen fortsatte med full styrke da de amerikanske børsene avsluttet først dag i en ny børsuke mandag.

Den brede S&P 500 falt 2,4 prosent til 980 poeng, mens Dow Jones Industrial faller 2 prosent til 9.135 poeng. Teknologitunge Nadaqindeksen falt hele 2,8 prosent til 1.931 poeng.

Bekymringer
Børsnedturen kommer etter at en ny runde med økonomiske bekymringer gjør seg gjeldende i kapitalmarkedene.

Fredag viste ferske forbrukertall at forbrukerne i USA har mistet noe av troen på en rask bedring i den økonomiske situasjonen. Mandag morgen kom det statistikk fra Japan som viser at bruttonasjonalproduktet økte med 0,9 prosent i andre kvartal. Selv om dette er en positiv utvikling sammenlignet med tidligere kvartaler, og et tegn om at Japan er ute av resesjon, var det likevel noe under økonomenes forventninger.

- Den økonomiske situasjonen er ikke så klar som den siste tidens rally har indikert. Denne dagen er en av disse påminnelsene om at festen må ta slutt på et tidspunkt, sier Andrè Bakhos ved Princeton Financial Group til nyhetsbyrået Reuters.

Fallende råvarepriser
Olje – og metallprisene faller av de svake tallene, og har sendt selskaper som ConocoPhillips og Alcoa mandag. Ved avslutningen på New Yorks råvarebørs var oljeprisen ned 1,1 prosent til 66,68 dollar pr. fat.

Fallet til oljeprisen var mindre enn fallet i gull, og dermed ble råvaresektoren hamret ned. Gullprisent falt hele 1,4 prosent til 936 dollar pr. unse mandag.

Før børsåpning la den amerikanske sentralbankens New York-kontor frem aktivitetsindeksen Empire State, som gjelder produksjonssektoren i New York-området. Det var ventet at den ville vise vekst for første gang på mer enn et år. Ifølge en undersøkelse Bloomberg har foretatt var det ventet en oppgang i indeksen fra minus 0,55 til 2,00 poeng i august. Indeksen viste imidlertid langt sterkere utvikling og endte på 12,08 poeng.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag