NA24.no

Verste boligfall siden jappetiden

Sist oppdatert:
- Hvis ikke bankene endrer utlånspraksisen, blir det svært dramatisk for det norske boligmarkedet.

- Dette er det verste fallet i statistikkens historie. Boligprisene er ned ti prosent siden toppen. Oktober er over, og takk og pris for det, sier Christian Dreyer, leder av Norges Eiendomsmeglerforbund.

NA24 – din næringslivsavis

I dag la eiendomsmeglerbransjen de dystre tallene for oktober. Med et prisfall på hele 4,2 prosent går oktober 2008 inn som den verste måneden i statistikkens historie.

Men det er slett ikke utviklingen blir noe bedre fremover.

Les også: Helsvart i boligmarkedet

- Dramatisk effekt
- Hvis ikke bankene endrer sin utlånspraksis, vil effekten bli dramatisk for det norske boligmarkedet, sier Dreyer.

Han har den siste tiden vært svært krass i sin kritikk mot norske banker, og mener at den kraftige innstrammingen på førstegangslån og mellomfinansiering er med på å strupe det norske eiendomsmarkedet fullstendig.

Les mer: Her stuper boligsalget

Månedsstatistikken går kun tilbake til 2001, men i årene helt fra 1992 har det vært en sammenhengende prisoppgang på ni prosent i året. Dermed er oktober 2008 den verste måneden siden det store boligkrakket i slutten av 1980-årene og på begynnelsen av 1990-tallet.

- Tre leiligheter solgt
- Jeg er veldig glad for at oktober er over. Nå må bankene gi folk lån slik at markedet kan fungere normalt igjen. Men vi vil på ingen måte spå hvordan markedet vil utvikle seg framover. Det er alt for usikre tider til å komme med slike spådommer, sier Dreyer. Han forteller at det på Lillehammer ble solgt tre – 3 – leiligheter i oktober.

For første gang har altså meglerbransjen gått bort fra å spå hvordan boligmarkedet vil gå til neste år. Usikkerheten er rett og slett for stor. Men utsiktene er ikke særlig lyse.

- Når markedet tar prisfallet inn over seg, kan vi få en akselererende effekt. Det er nå stor frykt både blant selgere, kjøpere og ikke minst bankene. Vi har en tøff tid foran oss, sier Torbjørn Ek, nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes forening.

Satt tilbake 28 måneder
- Prisen er nå på ett nivå som vi hadde for 28 måneder siden, og siden pristoppen i august 2007 har boligprisene falt med ti prosent, påpeker Dreyer.

Prisene på eneboliger sank med 5,1 prosent sist måned, og er nå 6,6 prosent lavere enn i oktober i fjor.

Delte boliger fikk et prisfall på 5,3 prosent, og har sunket med 7,4 prosent siden oktober i fjor.

Leiligheter sank med 3,7 prosent den siste måneden, og er 8,3 prosent mindre verd siden oktober 2007.

Store forskjeller
Det er som før store regionale forskjeller i det norske boligmarkedet. Stavanger har hatt en positiv prisendring på fire prosent fra 2007 til oktober 2008, tett fulgt av Kristiansand som kan skilte med en oppgang på to prosent i samme tidsrom. Oslo har hatt en nedgang på en prosent, mens landsgjennomsnittet er et boligprisfall på to prosent. Verst står det til i Bergen med et fall på minus syv prosent. Tromsø har det ikke mye bedre med en nedgang på seks prosent. Trondheim har falt fire prosent i samme tidsrom ifølge statistikken som er basert på salgstall fra finn.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere