*Nettavisen* Økonomi.

Verste børsstart siden 2002

Foto: (Reuters /Scanpic\x)

Ikke på seks år har USA-børsene hatt en så stygg ukeåpning.

24.09.08 02:39

Det amerikanske aksjemarkedet har ikke funnet roen. Tirsdag ble preget av nye store svingninger ettersom spekulasjoner rundt effekten og implementeringen av en kriseløsning for finanssektoren drev børsen ned.

NA24 - din næringslivsavis

Den tungtveiende næringsindeksen Dow Jones ender ned 1,47 prosent til 10854,17 poeng. Enda verre står det til med den brede S&P 500-indeksen, som falt 1,56 prosent til 1188,22 poeng. På teknologisiden sto det noe bedre til. Nasdaq Composite-indeksen kom inn på 2153,34 poeng, ned 1,18 prosent fra mandagen.

Med et enda skarpere børsfall i går er altså S&P 500-indeksen ned hele 5,33 prosent siden forrige fredag. Så ille har ikke en uke startet siden 2002.

Diskusjon rundt redningspakke
Dagens fokus har uten tvil vært rettet mot de pågående samtalene om redningspakken til den kriserammede finanssektoren, som foregår i den amerikanske kongressen, denne tirsdagen.

Finansminister Henry Paulson har, i samråd med sentralbanksjef Ben Bernanke, gått inn for å kjøpe råtne lån for 700 milliarder dollar fra bankene. Dette skal styrke balansen og hindre at flere finansselskaper må ta nye gigantiske tap.

Flere politikere uttrykte i dag skepsis til forslaget. Blant annet var det bekymring for at dette bare var en måte for Wall Street å lempe tapene over på skattebetalerne. Denne typen innspill var med på å senke markedene, ettersom det skapte frykt for at pakken ikke skulle gå igjennom.

- Mer alvorlig enn noen hadde trodd
- Kredittkrisen kommer til å bli betydelig mer alvorlig enn det noen hadde trodd for to uker siden, sier Tom Wirth, seniorinvesteringsdirektør ved Chemung Canal Trust, til Bloomberg News.

- Jeg er av den mening at dette ikke forstås av politikerne i Washington, forteller han.

- Ikke overbevist over plan
- Investorer er fortsatt uvillige til å ta for store sjanser, selv idet politikerne møtes for å diskutere en foreslått redningsplan. En nagende frykt for hva som kan gå galt tynger også sentimentet, støtter Frederic Ruffy, opsjonsstrateg ved WhatsTrading.com, opp i et intervju med Marketwatch.

Ruffy peker også på at markedet er redde for at pakken ikke vil være nok.

- Det ser ut til at investorer fortsatt ikke er overbevist om at den foreslåtte planen vil hindre fremtidige tap og fallende aksjepriser i finanssektoren, fortsetter Ruffy.

Bankgigant Citigroup ledet an fallet blant finansaksjer med en nedgang på rundt 4 prosent.

Taler i kongressen
Sentralbanksjef Ben Bernanke advarer lovgiverne i USA mot å stanse redningsaksjonen til de amerikanske myndighetene. I en tale til kongressen gjør han det klart at avtalen må gjennomføres for å berolige markedene. Følgene hvis så ikke skjer er alvorlige.

Demokratene og republikanerne har hver sine planer. De førstnevnte krever at det også opprettes støtteordninger for huseiere og at det legges begrensninger på lederlønningene. Republikanerne er ikke trygg på omfanget av planen.

- Handlingene til Kongressen er raskt påkrevd for å stabilisere situasjonen og avverge det som ellers kan bli veldig seriøse konsekvenser for våre finansmarkeder og for vår økonomi, står det i talen til Ben Bernanke, som ble publisert på Federal Reserves hjemmeside tirsdag.

Han legger trykk på at de globale finansmarkedene vil forbli under ekstraordinært stress.

Resesjonsfrykten har igjen kommet snikende inn i tankene til investorene i Europa og Asia. Selv om de amerikanske myndighetene kausjonerer ut bankene er ikke det nok til å få pessimistene til å snu.

- Tilliten er ikke tilbake
- Den tøffe intervensjonen hindret en internasjonal krasj, men alle problemene er ikke løst. Økonomien er fortsatt skjør. De fundamentale problemene som kredittboblen er fortsatt her. Tilliten har ikke kommet tilbake i markedet, uttaler fondsforvalter Matthieu Giuliani i Palatine Asset Management til Bloomberg News.

Redningsplanen som skal hjelpe bankene i USA fra total kollaps har foreløpig ikke fått noen langvarig virkning på utviklingen i aksjemarkedene.

- Liten betydning
- Det som startet i fjor sommer har akselerert og intensivert så mye at vi tror at enhver redningsplan fra myndighetene har liten betydning for å forbedre kjernefundamentene i nær og mellomlang sikt, skriver den anerkjente analytikeren Meredith Whitney i et analysenotat ifølge Dow Jones Newswire.

- Boligprisen er ikke i nærheten av å bunne ut og vi tror det til slutt vil bli minst 25 prosent lavere fra dagens nivåer, sier Whitney.

Hun tror at andelen som eier boliger vil falle til 66 prosent fra toppen på 69 prosent.

Oljen falt
Samtidig har oppgangen i råvaremarkedet stoppet opp, noe som burde gi noe lettelse for Wall Street. Mandag hadde oktoberkontraktene på WTI-olje en historisk oppgang. Kontrakten som løp ut i går steg hele 25 dollar på det meste. Tirsdag overtok handelen i novemberkontrakten overtatt og prisen falt tilbake.

Frontkontrakten til WTI-oljen ble handlet for 106,61 dollar fatet da råvarebørsen i New York stengte gulvhandelen. Det er 2,52 prosent lavere enn på mandag.

Oljekjempen ConocoPhillips falt 4,04 prosent.

Billige IT-aksjer
Det langvarige og skarpe fallet i aksjemarkedet har gjort flere aksjer historisk billige.

Ifølge Bloomberg News er nå IT-selskapene på sitt laveste nivå, i forhold til inntjening, siden nyhetsbyrået begynte å følge dem i 1995. I gjennomsnitt ble IT-selskapene handlet for rundt 17,4 ganger inntjening, tirsdag.

IT-gigant Microsoft gikk mot strømmen og steg 0,39 prosent. Analytikere er positive etter at selskapet meldte om tilbakekjøp av aksjer for hele 40 milliarder dollar.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -1,47 % til 10854,17

S&P 500 -1,56 % til 1188,22

Nasdaq Composite - 1,18 % til 2153,34

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.