NA24.no

Verste børsdag på tre år

KRAFTIG FALL: Børsen var ned over tre prosent torsdag.
KRAFTIG FALL: Børsen var ned over tre prosent torsdag. Foto: Infront
Sist oppdatert:
Bekmørkt på Oslo Børs.- Jeg er veldig bekymret, sier sjefstrateg Peter Hermanrud.

Oslo Børs stuper i takt med nedgangen i andre børsmarkedet verden rundt torsdag. 

Børsen endte ned 3,75 prosent, og vi må tilbake til 8. februar 2016, altså for neste tre år siden, for å finne et større fall. Da var oljeprisen 30 dollar fatet.

Aksjestrategene tror ikke nødvendigvis vi har sett bunnen ennå.

- Jeg er veldig bekymret på sikt for aksjemarkedet. Den globale økonomien svekker seg, samtidig som det er mye uro, blant annet knyttet til handelskrigen, sier Peter Hermanrud, sjefstrateg i Sparebank1 Markets, til Nettavisen.

- Det er aldri lett å si når vi når bunnen, men mye tyder på at vi kan falle ytterligere, sier aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets til Nettavisen.

Blant de store taperne er Norwegian, som falt 14 prosent etter å ha lagt frem trafikktall som skuffet markedet. Det er den nest verste dagen for aksjen noensinne.

Equinor endte ned 3,9 prosent, mens Røkkes oljeselskap Aker BP falt 6,14 prosent.

Les også: Oslo Børs falt 1,2 prosent på 10 minutter

- Bør sitte stille

Børsen falt  dessuten torsdag på et tidspunkt under 830 poeng for første gang siden april.

Også oljeprisen faller,og ligger nå rundt 60 dollar, samtidig som kronen svekker seg mot de fleste valutaer.

Hermanrud mener alle med aksjer inntil videre bare bør sitte stille i båten.

- Faller hovedindeksen ned på rundt 800 poeng, så bør man kjøpe, men vi er ikke der ennå. Vi har nøytral-anbefaling på aksjer, sier Hermanrud.

Les også: Kjempesmell på børsen 

DNB mener på sin side fallet ikke er høyere enn hva som er normalt.

- Vi tror dette er en korrigering innenfor det som er normalt gitt den kraftige oppgangen tidligere i år. De siste dagene har vært preget av oljepris og Opec, samt handelskrigen, sier Harper.

Pessimisme

Nedgangen skyldes i stor grad at optimismen etter den såkalte «våpenhvilen» i handelskrigen mellom Kina og USA i starten av uka langt på vei er borte.

Investorene er nå usikre på hva presidentene Donald Trump og Xi Jinping egentlig hadde blitt enige om da de møttes i Buenos Aires under G20-møtet i helgen. 

På toppen av dette kan pågripelsen av finansdirektøren i det kinesiske teknologiselskapet Huawei i Canada for utlevering til USA kan forsure forholdet mellom Kina og USA ytterligere, påpeker Erik Bruce i Nordea Markets i sin morgenrapport, ifølge NTB

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere