NA24.no

Verste børsuke på fem år

(npixSca)
Sist oppdatert:
President Bush skattegrep er ikke kraftige nok til å fjerne frykten.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De amerikanske aksjene har hatt noen forferdelige dager som samlet utgjør den verste uken på fem år.

NA24 - din næringslivsavis

Aksjene startet optimistisk ettersom det ble meldt at president Bush vil gi skattelette til både privatpersoner og næringsliv i en samlet størrelsesorden på rundt en prosent av landets BNP. Men dess mer aktørene så på redningspakken dess mer tvilte de på at det var nok til å hindre en resesjon, noe som førte til at aksjekursene ble trykket lenger ned i søla.

- Det (markedet journ.anm.) er skuffet over størrelsen på den økonomiske vekstpakken. Wall Street viser sin misnøye. Helt ærlig så tror jeg de institusjonelle investorene forstår begrensningene på myndighetene mulighet til å starte en økonomisk endring, sier aksjeanalytiker Kim Caughey, ifølge Associated Press.

George W. Bush holder på med å utarbeide en rekke tiltak som skal stimulere veksten i den amerikanske økonomien.

- Når vi blir påminnet om at vi trenger mer skattepolitikk viser det oss beklagelig størrelsen på problemene vi befinner oss i, sier sjefmarkedsstrateg Art Hogan, ifølge MarketWatch.

For å unngå at USA trer inn i en resesjon vil de blant annet foreslå skattekutt for både private og næringslivet.

Les mer her: Bush skal hindre resesjon

- Det er fortsatt en generell utilpasshet i det generelle aksjemarkedet, og selv dette er kanskje ikke nok til å hindre en resesjon. Deler av problemet er at det ikke er så mye som markedet hadde ventet, sier forvalter Michael Mullaney, ifølge Bloomberg.

Blandet makrobilde
De ledende indikatorene falt med 0,2 prosent i desember. Det viser tall fra Conference Board. Det er tredje måned på rad at indeksen faller og følger opp fallet på 0,4 prosent i november. Analytikerne hadde ventet et fall på 0,1 prosent, viser en oversikt fra Bloomberg News.

- Det er en kulminasjon av faktorer som har eksistert en stund – det er ukjent, sier sjefmarkedsstrateg Steven Goldman, ifølge Associated Press.

Sentiment-målingen fra universitet i Michigan kom inn over forventningene. Forbruker sentimentet økte til 80,5 i januar, viser det foreløpige tallene. Det er en oppgang fra 75,5 i desember. Økonomene hadde ventet at indeksen ville havne på 74,7, viser en oversikt fra Bloomberg News.

Gode tall
Den amerikanske giganten General Electric presenterte fredag et resultat fra videreført virksomhet på 68 cent per aksje, som er rett på konsensus blant analytikerne på Wall Street. Samtidig sier konsernet at de opprettholder sin tidligere guiding for 2008.

Driftsinntektene til GE havnet i fjerde kvartal på 48,59 milliarder dollar og ga et nettoresultat på 6,82 milliarder fra videreført virksomhet. I samme periode i 2006 var omsetningen på 41,22 milliarder med et resultat på 5,95 milliarder. Konsernet forventer et resultat i første kvartal i år på mellom 50 og 53 cent per aksje. Her venter analytikerne ifølge Thomson Financials 51 cent i snitt fra en omsetning på 42,77 milliarder dollar. General Electric var et av få lyspunkt med en oppgang på 3,5 prosent.

Rett etter at den ordinære handelen på Wall Street stengte torsdag kveld presenterte IBM sine tall for fjerde kvartal. Totalt satt selskapet igjen med 3,95 milliarder dollar i nettoresultat fra videreført virksomhet. Det tilsvarer 2,80 dollar per aksje. Til sammenligning var resultatet i samme kvartal året før 3,46 milliarder dollar eller 2,26 dollar per aksje. Omsetningen økte i samme periode til 28,90 milliarder dollar fra 26,26 milliarder dollar. IBM ble løftet med to prosent på gladmeldingen.

Verre gikk det med Verizon Communications og American International Group som begge falt med over fem prosent og Merck som ble sendt ned med 3 prosent.

Sterkere olje
Den sterke sentimentmålingen fra universitet i Michigan bidro til oljeprisoppgangen da den indikerer at økonomien kan håndtere stigende drivstoffpriser og fallende boligpriser.

Lettoljen WTI steg med en halv prosent til 90,57 dollar fatet på råvarebørsen i New York. Dette var første gang siden mandag at oljeprisen klatret i USA.

Oljeprisen er nå 79 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

På mandag feirer USA Martin Luther King Jr. og dermed holder børsene stengt.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -0,49% til 12.099,30

Nasdaq -0,29% til 2.340,02

S&P 500 -0,60% til 1.325,19

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere