Verste dag på 17 år

Foto: (Reuters /Scanpic\x)

Kun tre dager i Oslo Børs' historie har vært verre. Marerittet fortsetter for investorene.

29.09.08 18:41

Mandag ble for Oslo Børs nok en skrekkelig dag. For sjette sesjon på rad raste aksjekursene, og det fantes så å si ingen lyspunkter for investorene.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen endte til slutt med et fall på kolossale 8,30 prosent til 301,84 poeng. Det er det verste fallet på mer 17 år og indeksen ligger nå på det laveste siden midten av november 2005. Det er kun tre dager i historien som har vist et større fall for Oslo Børs. Sist gang var en augustdag i 1991.

Tendensen med et relativt lavt volum fortsetter. Det var også trenden i forrige uke, og mandag havnet volumet på 8,4 milliarder kroner.

Verst i Norge
Både i Asia, Europa og i USA var det også store børsfall, men ikke på langt nær så stort som i Oslo.

- Hvorfor faller Oslo Børs mer enn ute?

- Det er den samme gamle reglen. Det er to-tre ting. Oslo har hatt en høy beta enn andre markeder, sier analysesjef Kim Evjenth i Kaupthing til NA24 og faller dermed mer stiger mer.

Han trekker også frem det betydelige fallet i råvaremarkedet.

- Slik dagens situasjon er med mange råvarebaserte selskaper på børsen blir det også utslagsgivende. Råvarer er noe folk ikke vil ha for øyeblikket.

- Likviderer porteføljer
Evjenth trekker også frem at enkelte tvinges til å selge og at det gir store utslag.

- Det er en del porteføljer som likvideres nå og det rammer også Oslo Børs. Det er blant annet store hedgefond som nå selger unna, sier Evjenth og viser til at det er enkelte som nå går under, mens andre justerer porteføljene.

Flere har trukket frem at usikkerheten er påtagende i forbindelse med at krisepakken til de amerikanske myndighetene venter på å bli signert. Evjenth tror ikke at folk er bare engstelig for at avtalen ikke blir undertegnet. Han peker på at aktørene er i tvil om det kommer til å funke.

Analysesjefen i Kaupthing tør ikke å tippe hvor Oslo Børs bunner ut.

- Det er ikke noe poeng, det blir bare meningsløst. Oddsen for å treffe er som å vinne i lotto, poengterer Evjenth.

Finanskrisen til Europa
Finanskrisen har for alvor rammet Europa. En rekke banker har blitt reddet det siste døgnet, og det er heller ikke snakk om småbanker. Størst av dem som måtte reddes er Fortis. Den belgiske storbanken ble reddet av myndighetene i Belgia, Nederland og Luxembourg.

Oljeprisen falt nærmere seks prosent og var en solid bidragsyter til børsfallet. Prisen falt til under 97 dollar per fat og tilsvarende trend viser de øvrige råvareprisene. Nå er markedet skeptisk til om selskapene kan vise til tilsvarende inntjening som forventet.

Finanskrisen har gjort at tilliten svikter totalt. I mangel på kjøpere og gode grunner for å kjøpe aksjer ble aksjer lempet ut i stor stil. Godt over 50 aksjer hadde et tosifret kursfall, og listen over taperne var lang som et vondt år. Blant tungvekterne var det også mange av selskapene som opplevde også massive fall.

Tunge fall
StatoilHydro var blant tungvektene som klarte seg best, men aksjonærene har liten grunn til å glede seg av den grunn. Aksjen raste 6,98 prosent til 130,60 kroner.

Det var langt flere som gjorde det langt dårligere. Yara endte ned 10,32 prosent til 180,25 kroner, mens REC ble sendt ned 13,97 prosent til 99,80 kroner. Orkla stupte 11,05 prosent til 50,70 kroner, mens DnB Nor falt 10,89 prosent til 45 kroner. Aker Solutions falt 13,38 prosent til 89 kroner.

Undervannskonstruktørene Subsea 7 og Acergy falt 10,62 14,70 prosent til 73,70 kroner og 10,62 prosent til 53 kroner.

Tørrbulkaksjene var også i elendig utvikling. Ratene faller markant og drar med seg aksjene nedover. Golden Ocean endte ned hele 16,06 prosent til 13,43 kroner, mens Jinhui raste 16,28 prosent til 21,60 kroner.

Verst og best
Verst gikk det utover Nio Security som mistet 40,12 prosent av sin verdi, mens Etman International falt 22,86 prosent. Det var liten omsetning i begge aksjene. Crew Gold dalte 22,09 prosent til 1,27 kroner.

De som gjorde det best i et av tidenes største børsras var dem som hadde kjøpt de børsnoterte fondene DnB Nor OBX Derivat Bear og Handelsbankens Xact Derivat Bear. De to steg henholdsvis 21,07 prosent til 222,05 kroner og 17,45 prosent til 119,45 kroner. Fondene gir motsatt kursutvikling av retningen på OBX-indeksen på Oslo Børs, men en gearing slik at utfallet blir rundt to ganger så stor.

De som hadde satset på fondene DnB Nor OBX Derivat Bull og Handelsbankens Xact Derivat Bull tapte 18,36 prosent til 37,35 kroner og 19,51 prosent til 59 kroner. Disse gir nærmere to ganger utviklingen til OBX-indeksen og i motsatt fortegn i forhold til Bear-fondene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag