*Nettavisen* Økonomi.

Verste oljepris på over ti år bremset Oslo Børs

DEMPET: Den laveste oljeprisen på mer enn ti år la en demper på Oslo Børs mandag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Biometriselskap hoppet 26 prosent etter ny avtale.

21.12.15 20:24

Oslo Børs endte omtrent der den startet mandag, bremset av fallende oljepris.

Ved stengetid var hovedindeksen opp 0,17 prosent til 591,14 poeng.

Oljeprisen var i løpet av dagen under 36,1 dollar fatet, det laveste på mer enn ti år, før den hentet seg noe inn til 36,5 dollar per fat.

I Europa steg de største børsene opp mot 0,8 prosent og i USA åpnet børsene i pluss.

Diskuter aksjer, oljeprisen, valuta og makrotall med tusenvis av andre på Nettavisens nye aksjeforum.

Børsvinner
Dagens vinner blant de meste omsatte selskapene var biometriselskapet IDEX med en oppgang på 26 prosent.

Oppgangen kommer etter at IDEX melder om en såkalt «design win» for selskapets fingeravtrykksensor fra en stor smarttelefonprodusent. Det betyr at sensoren er planlagt inkludert i kundens produkt.

- Design win med en stor produsent er en stor milepæl for Idex, og for produktporteføljen vi har utviklet over de siste to årene, sier IDEX-sjef Hemant Mardia.

Han sier at Idex er i fremskredne diskusjoner med potensielle kunder og forventer at dette vil føre til ytterligere avtaler.

Med litt over en uke igjen av 2015 er IDEX en av vinnerne på Oslo Børs med en oppgang på 280 prosent hittil i år.

Les Aksjeanalysers omtale av IDEX.

Laveste siden 2004
Oljeprisen er på nivåer siste sett i 2004. Nedgangen skyldes bekymring for oljeoverskuddet i markedet, påpeker DNB Markets-analytiker Camilla Viland i en morgenrapport.

Samtidig som global produksjon fortsatt er nær rekordhøy er det ventet mer olje fra Iran når sanksjonen mot landet løftes.

- I tillegg steg antallet rigger i produksjon i USA i forrige uke. Dette tolkes som et signal på at produsenter av amerikansk skiferolje vil opprettholde produksjonen, til tross for de lave oljeprisene. På toppen av et svært høyt tilbud av olje, har det vært en mild vinter så langt, noe som har dempet etterspørselen etter olje, fortsetter Viland.

Statoil-fall
Blant de største selskapene slo Statoil følge med oljeprisen og falt 0,6 prosent, mens Telenor var ned 0,8 prosent og DNB falt 0,8 prosent. Hydro steg derimot 2,5 prosent og Orkla var opp 0,4 prosent.

Lavere oljepriser er godt nytt for flyselskapene. SAS ble løftet 5,8 prosent og Norwegian steg 2,3 prosent.

Les Aksjeanalysers omtale av IDEX.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.