NA24.no

Verste på 26 år

Foto: DAVID MCNEW (AFP)
Sist oppdatert:
Tallet verden ventet på skuffet stort.

Det som blir omtalt som månedens viktigste rapport er nå sluppet. Normalt kommer arbeidsmarkedsrapporten fra USA den første fredagen i hver måned, men på grunn av at amerikanerne skal feire frigjøringsdag fredag er rapporten fremskyndet til torsdag.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Tallene fra det amerikanske arbeidsdepartementet viser at sysselsettingen utenfor jordbruket falt med 467.000 i juni. Det innebærer 6,5 millioner amerikanere har mistet jobben siden resesjonen startet i desember 2007. Ved utgangen av juni steg arbeidsledigheten til 9,5 prosent. Ikke siden august 1983 har ledigheten vært like høy.

Oppdaterte estimater viser at økonomene forventet at sysselsettingen ville falle med 365.000 i juni, mens ledigheten ville øke til 9,6 prosent.

Rapporten inneholder også revideringer av maitallene, og de viser at sysselsettingen falt med 322.000 og ikke 345.000 som opprinnelig ble meldt. Arbeidsledighetsraten lå i mai på 9,4 prosent.

– For tidlig å friskmelde
– Dette viser at arbeidsmarkedet langt ifra kan friskmeldes etter to sterkere enn ventet tall siste to måneder, sier seniorforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24.

Han mener det kan virke som om ledighetsraten stiger saktere, men at toppen er trolig fortsatt ikke nådd.

– Arbeidsmarkedet er viktig fordi ytterligere kraftig forverring kan dempe privat etterspørsel og konsum, som er viktig for at økonomien skal komme på beina igjen. Ledende indikatorer for USA har trukket videre oppover den siste tiden, men er avhengig av at etterspørselen ikke kollapser på ny, sier han.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Flere uten jobb
Siden resesjonen startet har mer enn to millioner ansatte innen produksjonssektoren mistet jobben. I juni forsvant 136.000. Størst var fallet innen tjeneste sektoren der 244.000 det er færre navn på lønningslistene. Jobbfallet på 21.000 innen detaljhandelen og 18.000 innen hotell- og fornøyelsesbransjen kan reflektere svekkelse i forbruket.

Hvis ufrivillig deltidsansatte og marginalt tilknyttede vikarer og konsulenter medregnes ville nivået på arbeidsledige og ansatte som ønsker å jobbe mer ligget på 16,5 prosent.

Innen det offentlige falt sysselsettingen med 52.000, og mye er knyttet opp til at midlertidige ansatte i forbindelse med folketellingen 2010 Census igjen står uten jobb. Antallet midlertidige ansatte gikk ned med 37.600 og blir brukt som en indikator på hvordan arbeidsmarkedet vil utvikle seg.

Den gjennomsnittlige timeprisen hadde en flat utvikling og lå stille på 18,53 dollar, mens den gjennomsnittlige arbeidsuken gikk ned 0,1 time til 33 timer. Det er rekordlav arbeidsuke.

Flere søker om trygd
Antall førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd falt med 16.000 til 614.000 personer i forrige uke. Det opplyser det amerikanske arbeidsdepartementet.

Økonomene forventet at antallet nye søkere til arbeidsledighetstrygd ville ende på 615.000 personer.

Også antallet søkere til arbeidsledighetstrygd som har vært søkere i mer enn én uke, viser statistikken. I uken som ble avsluttet 20. juni var det 53.000 færre søkere enn uken i forveien. Totalt møtte det opp 6.702.000 søkere til arbeidsledighetstrygd.

Snittet av nye søkere de siste fire ukene falt til 615.250. Det tilsvarer en nedgang på 2.750 personer og benyttes som en mer pålitelig kilde til å måle tendensen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere