*Nettavisen* Økonomi.

Verstingaksjer banker oljefondet

Foto: (Scanpix)

Aksjer i alkohol, tobakk og barnearbeid banker oljefondet.

10.09.11 11:25

Den Dallas-baserte fondsforvalteren USA Mutuals har laget en vurdering av 14 store amerikanske selskaper som Oljefondet ikke kjøper aksjer i. Ifølge deres beregninger vil disse selskapene ha en gjennomsnittlig meravkastning på 3,6 prosentpoeng i år, i forhold til S&P 500-indeksen, til Finansavisen.

- De aksjene som er for syndige for Norge er lønnsomme, mener den amerikanske fondsforvalteren, som sitter på en fond kalt The Vice Fund. Dette fondet investerer utelukkende i aksjer som er for "onde" for det norske Oljefondet. Her kjøpes kun verdipapirer i tobakk, alkohol, våpen og gambling. Denne strategien har vist seg å være svært lønnsom, til Finansavisen.

- Vi har slått S&P 500-indeksen hvert eneste år siden 2002, og har klart det med lavere volatilitet enn referanseindeksene. På de årene har fondet hatt fem forskjellige forvaltere. Det viser hvor fantastisk investeringsfilosofien vår er, sier porteføljeforvalter Gerry Sullivan.

Siden oppstarten i 2002 har fondet hatt en årlig avkastning på 8,6 prosent i året. S&P 500-indeksen, som er en samling av de 500 største og viktigste selskapene i USA, har til sammenligning kastet av seg 6,5 prosent årlig. Oljefondet har det siste tiåret ligget på beskjedne 4,6 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.