*Nettavisen* Økonomi.

Vesten og resten

Statistisk sentralbyrå har endelig tatt til vettet og skal nå slutte å bruke begrepene «vestlig/ikke vestlig», da slik båssetting kan virke upresis og nedlatende på enkelte.

28.10.08 14:56

(NA24-SKRÅBLIKK): Jeg kunne ikke vært mer enig, og siden det enda ikke foreligger noen fullgode alternativer til «vestlig/ikke vestlig» har jeg tillatt meg å komme med noen forslag:

* Demokratisk/Udemokratisk

* Stabil/Ustabil

* Sekulær/Totalitær

* Opplyst/Ignorant

* Tolerant/Intolerant

* Kvinnefrigjørende/Kvinneundertrykkende

* Funksjonell /Dysfunksjonell

* Organisert/Kaotisk

* Frittalende/Kneblet

* Moderat/Fanatisk

* Vitenskapelig/ Overtroisk

Det kan så visst være en utfordring å holde tungen rett i munn når den ubehagelige forskjellen mellom sulten og mett skal formuleres, og mange vil nok mene at "vestlig/ikke vestlig" er omtrent så nøytralt og diplomatisk som det er mulig å få det, men der tok de altså feil. Jeg tar det for gitt at Statistisk sentralbyrå gir forslagene mine den tid de fortjener, og at vi alle om ikke alt for lenge kan samles om ett av dem.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ellers vil jeg bare få sagt at hvis denne teksten, bak satiren, bærer preg av dårlig skjult tilfredshet på egen kulturs vegne, så er det bare fordi¿ vel¿ fordi det stemmer.

Jeg, en hvit mann i min beste alder, fra verdens rikeste land, ber aller nådigst om tillatelse til å være stolt av kulturen min¿ Vær så snill? Med sukker på toppen? Alle andre får jo lov. For å benytte det mest brukte ordet i mine barns vokabular: Urettferdig!

For jeg vil også danse rundt leirbålet i fargerike tradisjonsgevanter mens eggende rytmer får blodet til å bruse i visshet om at mitt levesett har røtter, verdi og mening. Nå kan riktig nok ikke jeg nedlegge middagsmaten med et blåserør på hundre meters avstand, men jeg velger å tro at jeg betyr noe for det.

Kolonitid, slavehandel, to verdenskriger og grådige kapitalister til tross, jeg erklærer herved Vesten for tilgitt. Bevare meg vel, finnes det noe mer ulidelig pompøst enn påklistret ydmykhet?

Kulturell selvpisking skal fra nå av bli en straffbar handling, og to av sportens mest meritterte utøvere, Johan Galtung og Per Fugelli, skal få smake sin egen medisin med femti ryggslag på Youngstorget før de forvises på livstid til en lavvo i Karasjok. Der skal de få joike og spise reinsdyrspekk til krampa tar dem - og se hvor kult det er.

Og nei, noen tidlig benådning for eventuelt god oppførsel kommer ikke på tale. Hva var det de trodde? At de kunne bruke all sin inngående kunnskap, betydelige påvirkningskraft og solide samfunnsposisjon utelukkende til å refse det minst kritikkverdige systemet - og faktisk slippe unna med det? Ja det skulle tatt seg ut.

Det er mulig jeg er litt streng nå, mot en mann som blant annet har beskrevet den kinesiske kulturrevolusjonen som en av menneskehetens aller største bragder, men ingen kan som kjent hvile på sine laurbær for alltid.

Når det er sagt, vi skal jo ikke gå helt av skaftet heller. Slik som den rabiate fundamentalisten Hege Storhaug. Hva er det med den dama? Hun virker jo nærmest besatt av tanken på at alle kvinner absolutt må ha en klitoris. Jeg vet ikke, men vi skriver tross alt 2008, og de aller fleste kvinner er da virkelig i stand til å oppnå vaginalorgasmer.

Skulle derimot hele kjønnsorganet være maltraktert langt forbi en hver form for førlighet, er det jo en kjent sak at nysing frembringer mange av de samme fysiologiske reaksjonene som en orgasme, og med pepperbøssa beleilig plassert på nattbordet burde vel det problemet være løst en gang for alle.

Det blir ikke helt det samme, sier du? Vel, aller først vil jeg si; don`t knock it till you`ve tried it, og om det mot all formodning stadig skulle føles «utilstrekkelig», bør dere nyte til fulle den forløsende følelsen av å bli klødd intenst på et ferskt myggstikk. Det er så nærme at det får dere nesten bare godta. Legg gjerne på litt dirty talk, hvis det er det som må til. Whatever gets you going. Det viktigste er at dere kommuniserer med partneren deres og forklarer ham hva dere liker. Lykke til!

Nu vel, hvor var vi? Jo, det var visst denne - vår egen kultur. Med alle sine feil og mangler, jeg er pussig nok ganske fornøyd. Jeg kan ikke helt sette fingeren på det, men jeg har en vag fornemmelse av at vi er inne på noe, liksom. Om jeg skulle peke på noe, må det være tendensen til å bli ansett som fascist, eller enda verre; taxisjåfør, om man sier det for høyt.

For ikke en gang velstanden vår får vi lov til å være stolt av. Det var jo bare flaks at Nordsjøen viste seg å være proppfull av olje, ikke sant? Ja vel, men kanskje sier fordelingen av oppnådde goder mer om en nasjons karakter, enn hvordan rikdommen oppsto? Du kan jo begynne med å spørre befolkningen i Saudi- Arabia, Yemen og Jordan hvordan de opplever at staten forvalter deres oljerikdom.

Satt opp mot hvem som helst burde vi vel egentlig bare revne av stolthet fra morgen til kveld, alle sammen. Ikke fordi kulturen vår er så ulik mange andres, men fordi den i sum er bedre. There¿ I said it.

Thomas Hylland Eriksen må gjerne si «kulturrelativisme» tusen ganger etter hverandre uten en eneste krøll på tungen, men kjerneverdiene i et sekulært samfunn blir nok ikke noe mindre subjektive av den grunn.

Folkevalgte ledere - Ikke bare annerledes, men bedre.

Velferdsnettverk for resurssvake og arbeidsuføre - Ikke bare annerledes, men bedre.

Kvinner i maktposisjoner - Ikke bare annerledes, men bedre.

Rett til å leve ut sin seksuelle legning - Ikke bare annerledes, men bedre.

En uavhengig presse som holder makteliten i ørene - Ikke bare annerledes, men bedre.

Ytringsfrihet - Ikke bare annerledes, men bedre.

Og sånn kunne jeg fortsatt til i morgen, men jeg tror dere skjønner hvor jeg vil.

Og alle de andre da? Er de bare håpløse, hele gjengen? Selvsagt ikke. De er noen jævler på å feire karneval, og det skal de faen meg ha!

SatiriCon ser på nyhetsbildet med skråblikk hver lørdag i NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag