NA24.no

Foto: NTB Scanpix

Vestlendinger bruker mest på julegaver

Oslo-folk bruker minst.

Betalingskortene løper varme nå før jul, og det er Vestlendingene som planlegger de største gaveinnkjøpene. Det viser en undersøkelse Ipsos MMI har utført for Nettavisen.

Over en tredjedel av innbyggerne vestpå planlegger å svi av over 6000 kroner på julegaver. De slår så vidt nordlendingene.

2009-tall: Nordlendingene bruker mest på gaver

Til sammenligning svarer nesten halvparten av Oslo-folk at de ikke vil bruke mer enn 3000 kroner på julegaver.

Vil vise status

Politisk ståsted er også avgjørende for gaveplanleggingen. En rødgrønn velger har gitt gavebudsjettet sperregrense på 6000 kroner. Tilhengere av den blåblå regjeringen graver derimot dypere i lommeboken. Her svarer nesten halvparten at de skal bruke over 6000 kroner.

- Frp-velgere er ofte lavere utdannet og har en lavere inntekten enn en SV-velger. En Frp-tilhenger er moderne og opptatt av å vise status, sier direktør Pål Listuen, direktør i Ipsos MMI, til Nettavisen.

Selv om SV-velgerne viser måtehold, er det velgerne til Miljøpartiet De Grønne som har de mest nøkterne gaveutsiktene. «Kun» én femtedel vil bruke over 3000 kroner på julegaver.

Bruker mer

Undersøkelsen viser at det er ingen store forskjeller mellom kjønnene.

Når det kommer til alder er det nordmenn i alderen 40-59 år som bruker mest. Over halvparten under 24 år svarer at de har satt de ikke kommer til å kjøpe gaver for mer enn 3000 kroner.

På tross av at undersøkelsen gir et representativt bilde av nordmenns gavevaner tror Listuen i Ipsos MMI at det er avstand mellom liv og lære.

- Mange er nok opptatt av å vise måtehold, men vi har sett at tallene ikke nødvendigvis stemmer overens med hva man faktisk bruker, sier Listuen i Ipsos MMI.

Nyhetstips? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!

Hva synes du? Si din mening i kommentarfeltet!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere