NA24.no

Ansvarlig redaktør i VG Torry Pedersen (til høyre).
Ansvarlig redaktør i VG Torry Pedersen (til høyre). Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)

VG felt av PFU for motekoblinger

Sist oppdatert:
VGs direkte lenking fra redaksjonell omtale i minmote.no til en Schibsted-eid nettbutikk, er tekstreklame og brudd på god presseskikk, konkluderer Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Selv om konklusjonen er klar, var det en vanskelig sondering mellom tradisjonell presseetikk og nye inntektsmodeller klageorganet PFU gjorde i sin behandling av saken.

Internasjonal trend

VG avviser bastant klagen som ble fremmet av klubbleder Harald Klungtveit i Dagbladet og karakteriserer den som et «bakstreversk initiativ». VG hevder å være norgesledende i en internasjonal trend der velrespekterte mediehus som New York Times og The Guardian tar lignende grep for å sikre inntekter som kan finansiere kvalitetsjournalistikk.

Uklart

I PFU var det enighet om at lenkingen til en butikk som sådan ikke er kritikkverdig, og at moteredaksjonen ikke skal mistenkes for å gjøre et utvalg i sin omtale som er styrt av nettbutikkens kommersielle interesser. Hovedproblemet er ifølge PFU at skillet mellom redaksjonell omtale og reklame/inntekter blir for utydelig for brukerne.

Provisjon

For flere av medlemmene i utvalget var det vanskelig at VG får provisjon når lesere klikker seg videre og kjøper moteplagg som er omtalt på redaksjonell plass.

- Dette er en vanskelig sak. Vi kan ikke tillate en slik utvikling dersom vi skal forvalte regelverket. Men det er vanskelig å felle noen for egentlig å gjøre et godt arbeid, sa den tidligere modellen Eva Sannum som er en av allmennhetens representanter i utvalget.

Fellelsen av VG var nesten enstemmig. PFU-nestleder Aleksandra Beverfjord tok dissens, og ville bare felle VG for brudd på tekstreklameplakaten, ikke brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 2.2 som omhandler vern av redaksjonell troverdighet.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere