NA24.no

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)

Vi blir knust av svenskene

Sist oppdatert:
Norge faller på finansranking. Svenskene klatrer.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Norge havner langt ned på The City og London Corporations nye indeks over finansielle sentra, og rykker ned tre plasser fra indeksen som ble publisert i vår.

NA24 - din næringslivsavis

Oslo slår så vidt København på en 37 plass, mens vår nabohovedstad, Stockholm, klatrer tre plasser til en 26. plass.

London topper ikke uventet listen sammen med New York og Hong Kong.

- Undervurdert
Konsernsjef i Storebrand og blogger i NA24, Idar Kreutzer, mener finansnæringens betydning i Norge er undervurdert.

For å styrke næringens konkurransekraft har Storebrand hyret forkskningsstiftelsen FAFO til å kartlegge næringens omfang og betydning.

- Finansnæringen står ikke på den politiske agendaen på samme måte i Norge. Det bør den gjøre. FAFO-rapporten vil dokumentere at det er en næring som gir betydelige bidrag til verdiskapingen, og at det er en næring med et betydelig vekstspotensiale, skriver Idar Kreutzer i sin siste blogg på NA24.

Les hele bloggen hans her og si din mening.

Finansnæringen er i dag den næringen med høyest verdiskapning per ansatt i Norge

Nordens finanssentrum
I Sverige samarbeider finansnæringen og myndighetene om å gjøre Stockholm til Nordens finansielle sentrum, og har sammen utarbeidet «Finansplats Stockholm». Landet har også en egen finansmarkedsminister, Mads Odell, på saken.

Han deltok på Finansnæringens hovedorganisasjons (FNH) årskonferanse tidligere i år, der han fortalte om Sveriges store plan. Planen viser seg nå å være svært vellykket.

- Norge og Oslo bør kunne by på kamp om tittelen innenfor mange grener av den finansielle disiplinen, hvis våre myndigheter også vil satse, sier informasjonsdirektør i FNH, Leif Osland, til NA24.

At svenskene nylig bestemte seg for å redusere formueskatten betydelig, mens vi i Norge går motsatt vei, er et eksempel på hvordan svenskene vil være bedre rustet i kampen, mener Osland.

- Bruk oljefondet
Statens pensjonsfond, som forvalter om lag 2.000 milliarder norske kroner, er allerede et av verdens største fond, og FNH mener dette bør trekkes inn i arbeidet for å utvikle Oslo til et finansielt sentrum.

- Det er nå like naturlig at representanter for utstedere av finansielle instrumenter kommer til Oslo for å ha samtaler med Pensjonsfondet som at Pensjonsfondets ansatte drar til utlandet i slike oppdrag, sier han.

Osland mener dessuten at Norge ikke har noen naturgitte fordeler som kan begrunne eller forsvare særnorske reguleringer for norske finansinstitusjoner.

- På enkelte områder er norske finansbedrifter fortsatt underlagt strengere bestemmelser, eller bare annerledes bestemmelser, enn det som gjelder internasjonalt, sier han, og nevner eksempelet med at norske aktører må til Irland for å etablere hedgefond.

Han påker også at Norge er det eneste land i EØS-området uten skattefavorisert individuell pensjonssparing.

- Regjeringen motarbeider
Finanspolitisk talsmann i Høyre, Jan Tore Sanner, mener det er et faresignal at Norge faller på indeksen over finansielle sentra.

- Regjeringens politikk motarbeider privat kapital. De har en helt annen holdning til privat eierskap i Sverige, som gir bedre utgangspunkt til finansnæringen, sier han.

Høyre raste da det ble kjent at regjeringen vil kutte aksjerabatten for norske sparere i statsbudsjettet. Sanner mener dessuten at det sterke statlige eierskapet i den kapitalsterke oljenæringen, og at shippingnæringen er på vei ut av landet, kan forkludre den norske drømmen om å blir et sterkt finanssentrum

- Det er likevel ikke grunn til å gi finansnæringen fordeler andre næringer ikke har, mener han.

- Har god dialog
Statssekretær for Kristin Halvorsen i Finansdepartementet, Ole Morten Geving (Sp), har følgende kommentar til Kreutzers skriverer:

- Regjeringen er opptatt av at vi skal ha en konkurransedyktig finansnæring i Norge. Statens viktigste bidrag er en moderne og oppdatert finanslovgivning. De senere år har det vært gjennomført en rekke lovrevisjoner, blant annet trer en helt ny forsikringslov i kraft fra kommende årsskifte.

Han mener det er viktig at lovgivningen skal balansere ulike hensyn som soliditetskrav, konkurransehensyn og forbrukerinteresser.

- Vi har vært, og er opptatt av god dialog med næringen i lovgivningsprosessene, slik at vi kan ha et rammeverk for finansnæringene som bidrar til god konkurransekraft, sier han.

Her er hele Idar Kreutzers blogg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere