*Nettavisen* Økonomi.

Vi blir sykere og sykere

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Regjeringens plan er en fiasko.

23.09.09 11:17

Det legemeldte sykefraværet øker, mens det egenmeldte holder seg stabilt. Det viser tall fra NAV. Tallene viser samtidig at planen til regjeringen og partene i arbeidslivet for redusert sykefravær er en fiasko.

Under parolen Inkluderende arbeidsliv, skulle sykefraværet reduseres i Norge fra høye nivåer. Tallene viser nå at det legemeldte sykefraværet er tilbake på samme nivå som etter at IA-avtalen ble inngått i 2001. Et av målene i avtalen var å få redusert sykefraværet med 20 prosent.

7,1 prosents sykefravær
I andre kvartal var sykefraværet på 7,1 prosent, en økning på hele 4,9 prosent fra i fjor. Størst økning har menn i bygg og anlegg.

- Den kraftige økningen vi ser i bygg og anlegg må sees i sammenheng med at det ved starten av en nedgangskonjunktur kan være en større grad av usikkerhet knyttet til omstillinger, noe som kan føre til økt sykefravær, skriver arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i en melding

Det rene legemeldte sykefraværet for andre kvartal 2009 var på 6,3 prosent. En økning på 6 prosent fra i fjor. Det egenmeldte sykefraværet er imidlertid stabilt på 0,8 prosent, viser tallene fra NAV. Tallene viser videre at det blir stadig flere sykemeldte med psykiske lidelser. Andelen tilfeller med psykiske lidelser økte fra 13,7 prosent til 15,3 prosent. Mens andelen med sykdommer i luftveiene sank fra 14,8 til 12,8.

Kvinner mest sykemeldt
Blant menn øker sykefraværet med 10,7 prosent, og for menn i alderen 40-49 år øker fraværet med opp til 14 prosent.

De tre siste kvartalene har menns sykefravær økt mer enn kvinners. Kvinner har fremdeles høyere sykefravær enn menn, men veksten i sykefraværet blant kvinner har stoppet noe opp etter finanskrisen og øker nå med 1,9 prosent. Kvinner har et sykefravær på 7,9 prosent, mens for menn er fraværet på 5,0 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag