NA24.no

(Scanpix)

Vi blir sykere

Sist oppdatert:
Det totale sykefraværet har gått opp, viser ferske tall. Sjekk hvor folk er sykest.

Veksten i sykefraværet skyldes en økning i det legemeldte sykefraværet, fra 5,5 prosent til 5,8 prosent. Det egenmeldte sykefraværet holdt seg stabilt på 0,8 prosent.

Les NA24 på mobil

Det totale sykefraværet gikk opp fra 6,3 til 6,6 prosent fra andre kvartal i fjor til samme periode i år. Oppgangen i sykefraværet svarer til en prosentvis vekst på 5,3. For menn var oppgangen på 4,5 prosent og for kvinner 5,9 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Sykefraværet var 5,1 prosent lavere enn i andre kvartal 2001, året da avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv ble inngått. Det viser fersk statistikk fra SSB.

Størst fravær i undervisningssektoren
Økningen i sykefraværet var sterkest innenfor undervisning med 7,3 prosent og offentlig administrasjon med 6,6 prosent.

- Utviklingen i sykefraværet er bekymringsfull. Fortsatt økning i sykefraværet vil kunne føre til at arbeidskrafttilbudet svekkes i et allerede stramt arbeidsmarked med økende sysselsetting, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i en kommentar.

Av de større næringene hadde varehandel, hotell- og restaurantvirksomhet den laveste veksten, med 4,0 prosent.

Nedgang i bygg og anlegg
Sesongfaktoren for dette kvartalet tilsier et fall. Men sesongfaktoren har fått sin fulle effekt her og det stramme arbeidsmarkedet har ikke motvirket i den grad vi trodde det skulle gjøre, sier analytiker Shakeb Syed i Handelsbanken til NA24.

Det største fallet i sykefraværet finner man imidlertid i bygg og anleggssektoren, hvor det er en nedgang i sykefraværet fra 7,4 til 6,4 prosent.

- Vi får et markant fall, til tross for at man har en stramhet i bygg - og anleggssektoren. Noe av årsaken til det kan være at man har en høy og økende konkurranse fra importert arbeidskraft fra østeuropeiske land. En god del norske anleggsarbeidere har konkurranse fra den importerte arbeidskraften, og det kan bety at mange hever terskelen for å sykemelde seg, sier Syed til NA24.

Oppgang i samtlige fylker
I alle fylker gikk sykefraværet opp fra andre kvartal i fjor til samme periode i år. Størst var oppgangen i Hedmark med 10,1 prosent og Telemark med 8,9 prosent.

Fylkene med lavest vekst var Aust-Agder med 1,0 prosent og Sør-Trøndelag med 1,9 prosent. Nivået på sykefraværet var fortsatt høyest i Finnmark med 8,9 prosent og lavest i Rogaland med 5,2 prosent.

Flere langtidssyke
Fra andre kvartal i fjor til samme periode i år var det også en forskyving fra kortere til lenger sykefravær. Andelen legemeldt sykefravær som varte i mer enn 31 dager i løpet av kvartalet, gikk opp fra 61,0 prosent til 63,5 prosent.

Det egenmeldte sykefraværets andel av totalfraværet gikk i samme periode ned fra 12,7 til 11,6 prosent, viser SSB-tallene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere