NA24.no

Vi bruker mindre strøm

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Det går nedover med både vanntilsig, kraftforbruk og krafteksport. Men strømprisene vil fortsatt holde seg høye utover vinteren.

Les NA24 på mobil

Mindre tilsig enn normalt til kraftproduksjon, nedgang i kraftforbruket og krafteksport. Dette oppsummerer Noregs vassdrags- og energidirektorats (NVE) kvartalsrapport for kraftmarkedet i andre kvartal i år.

NA24 - din næringslivsavis

- Høye strømpriser har gjort forbrukerne mer beviste på prisen, dette har bidratt til nedgangen sammen med temperatursvingningene, sier kraftanalytiker Magnus Smistad i Bergen Energi.

Han tror strømprisene fortsatt vil holde seg høye utover vinteren på grunn av det lave tilsiget, samt situasjonen i Sverige med kraftverkene som fortsatt er nede.

Nedgang i forbruket
Tilsiget av vann som kunne brukes i det norske kraftsystemet var 42,5 TWh i andre kvartal 2006. Det er 8,1 TWh mindre tilsig enn i et normalår. I perioden kom det om lag 17 TWh nedbør som kunne nyttes til kraftproduksjon. Det er 2 TWh eller 10 prosent mindre nedbør enn i et normalår. Ved utgangen av kvartalet var det 11 TWh mindre vann i norske og svenske magasiner enn et år tidligere.

Kraftforbruket i Norge var fire prosent lavere i andre kvartal i år enn i fjor. Forbruket i alminnelig forsyning falt med 1,8 prosent fra andre kvartal i fjor til andre kvartal i år. Av dette kan 1,2 prosentpoeng tilskrives temperaturforskjeller, mens de resterende 0,6 prosentpoeng tyder på underliggende reduksjon i forbruket.

Kraftintensiv industri reduserte sitt forbruk med 6,1 prosent fra andre kvartal i fjor til samme kvartal i år, mens kraftforbruket i elektrokjeler falt med 4,2 prosent.

Lagde mindre strøm
Ifølge Statistisk sentralbyrå sank produksjonen av elektrisk kraft med 6,6 prosent fra juni til juli. Hittil i år er kraftproduksjonen 5,7 prosent lavere enn i samme periode i fjor.

Norges samlede kraftimport var 1,7 TWh i andre kvartal. I samme periode i fjor var det en eksport på 1,9 TWh.

Børsprisene på elektrisk kraft i Norge ble i snitt 36 øre/kWh i andre kvartal, og det er uendret fra første kvartal. I de andre delene av Norden falt prisene fra første til andre kvartal med mellom 5 og 20 prosent. De tyske prisene falt med over 40 prosent fra første til andre kvartal.

lavt grunnvannsnivå
Grunnvannsnivået på Nord-Vestlandet, nord i Oppland, i Midt-Norge og i Nordland er fortsatt meget lavt. Enkelte steder registreres den laveste eller nesten laveste grunnvannsstanden på 20-30 år.

Situasjonen har den siste uken normalisert seg i deler av Nordmøre, Indre Namdalen, Indre Helgeland og Narvik etter lokalt kraftig regn. Det må imidlertid komme mye nedbør i hele det berørte området for at situasjonen skal normaliseres helt.

Prognosen for 6 dager fremover til 18.september, basert på prognosen til Meteorologisk institutt, gir imidlertid ingen vesentlig forbedring i den nåværende situasjonen. Grunnvannsstanden på Sør-Vestlandet vil igjen kunne nå lavere nivåer enn normalt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere