- Fremover håper jeg at flere kvinner vil knive om plassen i næringslivet, slik som menn gjør. Norge trenger desperat flere som vil være med å bygge opp landet og bidra til sysselsetting og verdiskapning, men for mange er det ikke så lukrativt. Vi trenger flere damer som tør å være banebrytende. Damer er ønsket inn i næringslivet, men vi ønsker det ofte ikke selv.

Get Inspired-gründer Silje Landevåg (33) tar noen sekunders pause.

- For mange kvinner er det mer status å vise at man har fri, nyter påskesola og har fokus på familie og barn, enn å vise at man jobber hardt.

LES OGSÅ: - Mange er redde for å bli stemplet som egoistisk, og som en mor som ikke prioriterer barna sine

Barn ingen unnskyldning

Gründereventyret startet i 2009. Nyutdannede Landevåg startet nettbutikken Get Inspired, der hun solgte trenings- og turklær. Tre år senere ble hun mor for første gang. Da tok hun på papiret lang mammaperm, men jobbet tidvis fulltid med lille Madelen på slep.

Da hun fikk nummer to i 2015, valgte hun en annen løsning. Hun og faren delte permisjonstiden 50/50.

Timene på kontoret fikk uttelling. I 2017 omsatte Landevåg for 164 millioner kroner. Hun har 26 ansatte, og nettbutikken er i stadig utvikling.

- Mange sier at mammapermisjonen er en tid man aldri får tilbake, men man kan ikke få i pose og sekk. Jeg ville aldri fått til Get Inspired hvis jeg skulle gått hjemme i mammapermisjon i to år.

- Hvorfor tror du så få foreldre velger å dele permisjonstiden 50/50?

- Jeg tror mange lever etter en gammel mentalitet som går på at det er mest vanlig at mor tar størstedelen av permisjonen. Mor skal liksom ta seg av store deler av omsorgen hjemme. For vår del var delt permisjon veldig positivt. Det var mange kvinner som sa til meg at de også kunne tenke seg det, men at «det ble liksom ikke sånn», sier Landevåg, og fortsetter:

- Mange velger bare det som er normalt, og bruker familien som unnskyldning for å ikke satse på karriere. Men det er ingen unnskyldning, alt ligger til rette for kvinner i arbeidslivet i Norge.

Fokus på kosekultur

Som ung, kvinnelig gründer, synes Landevåg at hun har fått mye drahjelp. Det er lettere å få redaksjonell omtale fordi mediene ønsker seg flere kvinnelige kilder og intervjuobjekter, mener hun. I tillegg blir hun ofte spurt om å holde foredrag fordi kvinner også der er i undertall.

Sammen med Hilde Wedø, som startet klesbutikken Carma i Trondheim, har Landevåg lagd en podcast. «Bak fasaden med Wedø & Landevåg» handler om gründerlivet, og hvordan man kombinerer jobb og familie.

- Det er masse eksponering «up for grabs» hvis man vil ha det. Vi har kommet veldig langt i Norge med tanke på hvordan politikerne har lagt til rette for et system som ønsker seg kvinner i næringslivet. Vi damer har utelukkende et fortrinn i arbeidslivet, men vi utnytter det ikke.

- Hvorfor tror du det er slik?

- Jeg vet ikke. Når det gjelder fordeling av permisjonstid så skjønner jeg jo at mange kvinner velger å ta en stor andel av permisjonen. Det er jo deilig å ha fri, men jeg synes det er synd at det er så mye fokus på kosekulturen. Det gjør gjerne at vi velger det som er bekvemt.

- Besatt av å lykkes

Selv tror Landevåg det er flere grunner til at Get Inspired i dag omtales som en kjempesukesss.

- Jeg har vært besatt av å lykkes. Det var ikke noe alternativ å ikke få det til. Jeg har brukt tida mi rikig og holdt fokus. Man må gå for noen gode ideer, og gjennomføre dem. Hvis det går trått, som det jo gjør i perioder, tar jeg grep med én gang.

Når det gjelder tidsbruk, sier Landevåg at hun har vært knallhard i prioriteringene sine.

- Jeg har fokusert på jobb og familie. I tillegg har jeg noen få nære venner som jeg bruker tid på. Jeg har et stort nettverk, men jeg har ikke tid til å pleie de relasjonene så ofte. Og så baker jeg aldri brød og har vaskehjelp. Mange har altfor mye innhold i hverdagen sin.

For at flere kvinner skal følge karrieredrømmen, tror hun også menn må være med på laget.

- Det må en holdningsendring til hos mannen. En del kan nok kjenne på konkurranse fra dama hvis hun er opptatt av karriere. Litt sånn «skal hun også selvrealisere seg og komme seg opp og frem»? Støtte og tydelige heiarop hjemmefra betyr alt, derfor er det en viktig avklaring i forkant at begge er samkjørte.

Selv er ikke Landevåg bekymret for at hun har latt jobben gå utover familien. Hun er ikke lenger sammen med barnefaren, men deler omsorgen 50/50.

- Jeg føler meg som en veldig god mamma. Jeg har masse tid og energi til barna mine, og for meg er det viktig å gå foran som et godt forbilde for mine jenter. Jeg vil få dem til å tørre mer, sørge for at de rekker opp hånda og blir trygge og selvstendige jenter.