Gå til sidens hovedinnhold

- Vi er enige om en kommunereform

Fem dager med samtaler - men ikke noe gjennombrudd.

NYDALEN (Nettavisen): Partilederne for Høyre, Frp, KrF og Venstre møtte fredag ettermiddag pressen for å oppdatere om siste nytt i sonderingene. Sonderingene har nå pågått i Nydalen i fem dager.

På pressekonferansen kunne Høyre-leder Erna Solberg avsløre at de har blitt enige om to ting:

- Vi ønsker et mer åpent forhold til Stortinget, og vil forvalte det flertallet vi har slik at Stortinget opplever at de blir tatt med, sa Solberg.

- Den nye regjeringen vil også ha en kommunereform. Vi vil invitere alle partiene i opposisjon til gjennomføringen av en kommunereform, sa hun.

- Flytte makt ned til folk
Solberg påpekte at en kommunereform ikke er et mål, men et virkemiddel for å få bedre tjenester og lokalsamfunn som fungerer bedre for innbyggerne.

- For oss handler dette om verdiene vi snakket om i går, å bygge samfunnet nedenfra og opp. Formålet er å styrke det lokale selvstyret, og gi oss robuste fagmiljøer. Det handler om å flytte makt ned til folk gjennom kommuner, sa Solberg.

På spørsmål fra pressen om hun ønsker et bredt forlik på Stortinget fordi hun er redd at flertallet glipper, svarte hun nei. Hun vektla at en kommunereform er en omfattende prosess, og at det er derfor de vil ha med seg alle partiene.

- Hvis det er et bredt forlik om prosessen, vil det gå fortere enn om det ikke er det, sa hun også.

- Erna er demokratisk og god
Frp-leder Siv Jensen ble spurt om å karakterisere Erna Solbergs innsats i sonderingene, og svarte følgende:

- Hun er demokratisk og god, sa Jensen.

- Mye er uklart
Torsdag uttalte Høyre-leder Erna Solberg at «mye er uavklart i regjeringsforhandlingene mellom de fire partilederne ...» - og at de hadde brukt dagen til å diskutere felles verdiplattform.

- Vi ønsker oss et kunnskapssamfunn, der vi vil prioritere forskning og kunnskap. Vi vil også føre en tillitspolitikk med valgfrihet for enkeltmennesket og familiene, sier Solberg, som fortsatt har mange uavklarte problemstillinger som må løses før de fire partiene eventuelt kan bli enige om å danne en felles regjering, sa hun.

Alle fire har satt av helgen til å jobbe:

- Sonderingene mellom oss fire fortsetter i helgen, men så lenge KrFer med, vil vi holde hviledagen hellig, sa den påtroppende statsministeren.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her