NA24.no

(Scanpix)

Vi er mer optimistiske

Sist oppdatert:
Rentefallet har fått folk flest til å bli mindre pessimistiske.

Pessimismen i husholdningene bremses opp. Det kraftige rentefallet siden i fjor sommer og flere tiltakspakker fra regjeringen ser dermed ut til å ha en positiv effekt, viser Sparebankforeningens forventningsbarometer.

NA24 - din næringslivsavis

- Lavere rente er selvsagt positivt for alle låntakere. Dessuten bidrar regjeringens tiltak for å stimulere økonomien til å dempe usikkerheten i husholdningene. Uten disse tiltakene hadde trolig pessimismen vært på et enda lavere nivå, skriver Hilde Johansen, utredningsleder i Sparebankforeningen, i en melding.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Forventningsbarometeret måler husholdningenes forventninger til egen og landets økonomi, og er et samarbeid mellom Sparebankforeningen og TNS Gallup.

Gode tider for folk med jobb
Lavere rente virker positivt på folks syn på økonomien. Siden i fjor sommer er renten satt ned med over tre prosentpoeng, og dessuten har det kommet signaler om ytterligere nedgang. En familie med gjeld på to ganger inntekten vil i snitt få ca 15 prosent større kjøpekraft i år, sammenlignet med i fjor.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

– Det betyr at det er gode tider for låntakere med jobb. De vil få betydelig mer å rutte med fremover, skriver Johansen og legger til:

- Forventningsbarometeret viser at husholdningene har større tro på sin egen økonomi enn de hadde før jul. Men det er viktig å understreke at en positiv utvikling i privatøkonomien er helt avhengig av at man har jobb. Til tross for nedgangstider og økende ledighet, gjelder det de fleste, heter det i meldingen.

- Vil spare mer
Johansen tror folk vil øke sparingen fremover. Årsaken til dette er at det fortsatt er pessimismen som råder blant husholdningene

- Trolig vil de velge å øke sparingen på grunn av de usikre tidene. De som mister jobben har ingen annen mulighet enn å stramme inn, skriver hun.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere